Μία, ακόμη, έρευνα που δείχνει την συσχέτιση της διατροφής με τη γονιμότητα και την επίτευξη εγκυμοσύνης. 

Ένα στα έξι ζευγάρια παλεύει να αποκτήσει παιδί και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και μιας προσεγμένης διατροφής βελτιώνει τις πιθανότητες για μια εγκυμοσύνη, τονίζουν οι ειδικοί.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που έτρωγαν φρούτα τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα κατά τον μήνα πριν από τη σύλληψη, όσες έτρωγαν φρούτα πιο κάτω από μία έως τρεις φορές τον μήνα χρειάστηκαν μισό μήνα για να μείνουν έγκυοι (ποσοστό 39%).

Ομοίως, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έτρωγαν ποτέ ή σπάνια κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό (μπιφτέκια, πίτσες, τηγανητό κοτόπουλο, τηγανητές πατάτες), οι γυναίκες που κατανάλωναν γρήγορο φαγητό τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα χρειάστηκαν σχεδόν έναν μήνα για να μείνουν έγκυοι. Ο κίνδυνος υπογονιμότητάς τους διπλασιάστηκε από 8% σε 16%.

Ωστόσο, το πόσα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ψάρια έτρωγαν δεν έκανε καμία διαφορά στους χρόνους σύλληψης.

Η καθηγήτρια Claire Roberts, από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: "Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας καλής ποιότητας διατροφής, που περιλαμβάνει φρούτα και όσο γίνεται λιγότερη κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, βελτιώνει τη γονιμότητα και μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να μείνει μια γυναίκα έγκυος".

Από την πλευρά της η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και πρώτη συγγραφέας της μελέτης Dr Jessica Grieger είπε: "Συνιστούμε στις γυναίκες, που επιθυμούν να κυοφορήσουν, να ευθυγραμμίσουν την διατροφή τους με τις εθνικές διατροφικές συστάσεις για την επίτευξη εγκυμοσύνης. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση πρόχειρου φαγητού καθυστερεί τον χρόνο προς την εγκυμοσύνη".

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.