Η σημαντική ανακάλυψη, που περιγράφεται στο περιοδικό Nature, δεν αφορά στην κλωνοποίηση ανθρώπων ή ζώων, αλλά στην κατανόηση του φαινομένου των αποβολών στο πρώιμο στάδιο της εμφύτευσης.

Τα έμβρυα, φτιαγμένα σε ένα πιάτο, προσαρτήθηκαν στην μήτρας των ζωντανών θηλυκών ποντικών, όπου και αναπτύχθηκαν για μερικές ημέρες.

Η μελέτη της όλης διαδικασίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανθρώπινη γονιμότητα, λένε οι ειδικοί.

Πολλές αποβολές συμβαίνουν πριν μια γυναίκα μάθει καν ότι είναι έγκυος, όταν το γονιμοποιημένο ωάριο δεν καταφέρνει να εμφυτευτεί στη μήτρα. Οι ειδικοί δεν καταλαβαίνουν πλήρως γιατί συμβαίνει αυτό, αν και είναι πιθανό να συνδέεται με ανωμαλίες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Με τη μελέτη ανάπτυξης των πρώιμων εμβρύων να ενέχει ηθικές και τεχνικές δυσκολίες, η χρήση βλαστοκυττάρων, αντί σπερματοζωαρίων και ωαρίων, για την ανάπτυξη μοντέλων εμβρύων, θα μπορούσε να βοηθήσει την επιστημονική έρευνα.

Ο Dr Nicolas Rivron, από το Ινστιτούτο Merlin του Πανεπιστημίου του Maastricht, και οι συνεργάτες του, δημιούργησαν δομές που μοιάζουν με έμβρυα, αναμειγνύοντας δύο είδη βλαστοκυττάρων από ποντίκια.

Κάτω από το μικροσκόπιο φαίνονταν πανομοιότυπα με τα πραγματικά πρώιμα έμβρυα ή βλαστοκύστεις, με την ίδια σφαίρα κυττάρων που συνήθως φτιάχνει τον πλακούντα και το μωρό. Οι ερευνητές κατάφεραν τότε να παρατηρήσουν την εμφύτευσή τους σε ποντίκια - κάτι που δεν έχει ξαναγίνει άλλη φορά.

"Τώρα μπορούμε να παράγουμε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό αυτών των εμβρύων και να τα μελετήσουμε λεπτομερώς. Θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί κάποια έμβρυα αποτυγχάνουν να εμφυτεύονται και να μας βοηθήσει να βρούμε φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν στην γονιμότητα", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής στο BBC.

Επιπλέον είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την επανάληψη των πειραμάτων με τη χρήση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε έγκριση.