Η δίαιτα για πολύ κόσμο είναι μια δύσκολη διαδικασία. Υπάρχουν άνθρωποι που ξεκινούν μια προσπάθεια απώλειας βάρους υπό την επίβλεψη των ειδικών και άλλοι που προσπαθούν μόνοι τους. Δυστυχώς στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ματαίωσης της προσπάθειας. Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, αυτό συμβαίνει και όταν το άτομο αναζητά τη βοήθεια του ειδικού.

Για κάποιους έρχεται η ημέρα που ο στόχος έχει επιτευχθεί και βλέπουν το νούμερο για το οποίο προσπάθησαν πολύ είτε στη ζυγαριά του διαιτολόγου είτε στο νούμερο του παντελονιού τους. Είναι πολύ σημαντική αυτή η μέρα. Όσο σημαντική ήταν η δίαιτα και η αλλαγή του τρόπου ζωής για το άτομο, τόσο σημαντική είναι και η διαδικασία της συντήρησης. Συχνά, μέσα στον ενθουσιασμό του, κανείς μπορεί να παραλείψει να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι ή να μην του δώσει την πρέπουσα σημασία. Και φυσικά η συντήρηση ξεκινά πολύ πριν φτάσει κανείς στο επιθυμητό βάρος. Ω ναι! Το αν θα διατηρήσει κανείς τα κιλά που έχασε, εξαρτάται από τον τρόπο που τα έχασε αρχικά. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 13-33% των ατόμων που έχασαν βάρος με δίαιτα κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια. Φαίνεται, όμως, ότι τα άτομα που συνδύασαν τη δίαιτα με άσκηση είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στη διατήρηση της απώλειας. Υπάρχουν μελέτες που έδειξαν ποσοστά επιτυχίας από 27% έως 54% στη συντήρηση του βάρους μετά από ένα πρόγραμμα απώλειας που συνδύαζε διατροφή και άσκηση.

Όταν έχετε πετύχει, λοιπόν, την απώλεια βάρους

Πρώτα απ’ όλα, επιβραβεύστε τον εαυτό σας που καταφέρατε να πετύχετε τον στόχο σας! Είναι πολύ σημαντικό να ανταμείψετε τον εαυτό σας για την προσπάθεια που κάνατε. Στη συνέχεια δώστε βάρος στη διατήρηση του αποτελέσματος.

  • Επιλέξτε ένα δώρο για τον εαυτό σας
  • Τον πρώτο μήνα τουλάχιστον σημειώνετε καθημερινά τη διατροφική σας πρόσληψη. Στο τέλος κάθε εβδομάδας αξιολογείστε την κάθε μέρα και δείτε πιο αντικειμενικά τι θα μπορούσατε να έχετε κάνει καλύτερα. Μη διστάσετε να το συζητήσετε με τον ειδικό που σας παρακολουθούσε στη διάρκεια όλης αυτής της προσπάθειας. Να έχετε τακτικά γεύματα, κάθε 3-4 ώρες
  • Να αποφεύγετε τους απλούς υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί, ζάχαρη, επεξεργασμένα τρόφιμα). Προτιμήστε ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες και ολικής άλεσης, όπως είναι το φαγόπυρο, η βρώμη, η σίκαλη, το ψωμί ολικής άλεσης κ.τ.λ.
  • Να φροντίζετε να έχετε όλες τις ομάδες τροφίμων στη διατροφή σας, μην ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια
  • Μην αποφεύγετε γεύματα
  • Διατηρήστε τις συνήθειες της άσκησης. Είναι μια καλή ευκαιρία να ασχοληθείτε με ένα άθλημα που κάνατε παλιά ίσως, ή να ξεκινήσετε κάτι καινούργιο τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Το κλειδί για να προλάβετε την επαναπρόσληψη βάρους είναι να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας επιβραβεύοντας τον εαυτό σας και να μην υποτιμάτε τη σημασία της συντήρησης.

 

*Ειρήνη Χριστάκη,  Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc., Κέντρο Symmetria, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθήνας