Οι δοκιμές νέων μεθόδων, με τις οποίες οι άνδρες θα αντιμετωπίσουν το μείζον πρόβλημα της απώλειας μαλλιών, ακόμη και σε νέες ηλικίες, δεν έχουν τέλος. Αυτή τη φορά μελετάται η χρήση αυτόλογων βλαστοκυττάρων και, μάλιστα, τα πρώτα αποτελέσματα μεγάλης κλινικής μελέτης, η οποία, βέβαια, βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, είναι αισιόδοξα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο 23ο Παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδριο της ISHRS (Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού) στο Σικάγο των ΗΠΑ, με τη χρήση βλαστοκυττάρων μετά από 6 μήνες η τριχοφυΐα αυξήθηκε σε ποσοστό 29%.

«Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα βλαστοκύτταρα ενεργοποιούν τον κύκλο ζωής ενός τριχοθυλακίου σε ανθρώπους με ήπια τριχόπτωση» αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός και  επιστημονικός διευθυντής  της εξειδικευμένης κλινικής μεταμόσχευσης μαλλιών Advanced Hair Clinics Δρ. Αναστάσιος Βεκρήςπου συμμετείχε στο συνέδριο. «Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά και αισιοδοξούμε πως τα επόμενα χρόνια θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Οι άνθρωποι με τριχόπτωση αρχικού σταδίου είναι  σήμερα οι κατάλληλοι υποψήφιοι, αλλά η μέθοδος πρέπει να δοκιμαστεί περισσότερο διάστημα και η κλινική μελέτη να ολοκληρωθεί. Προς το παρόν, η  σίγουρη και μόνιμη  λύση στην αλωπεκία είναι η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE, που δεν αφήνει σημάδια και  έχει ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 98%».

"Μεταμορφώνουν" τις ουλές

Οι επαναστατικές εξελίξεις στον τομέα της μεταμόσχευσης μαλλιών δίνουν την δυνατότητα στους πλαστικούς χειρουργούς, εκτός από την αντιμετώπιση της αλωπεκίας, να καλύπτουν  με επιτυχία ουλές και σημάδια, σε διάφορα μέρη του ανθρώπινου σώματος. Ο Δρ. Βεκρής παρουσίασε στο παγκόσμιο συνέδριο περιστατικά με επιτυχή κάλυψη ουλών στην κνήμη και στο στέρνο, με ποσοστό επιτυχίας που κυμάνθηκε από 80-95% και ολοκληρώνεται σταδιακά σε διάστημα ενός χρόνου. «Πράγματι σήμερα έχουμε την δυνατότητα να "απαλλάξουμε" ανθρώπους από σημάδια εγκαυμάτων, μετατραυματικές ουλές από προηγούμενες επεμβάσεις και την όψη της λεύκης, χάρη στην εμφύτευση τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή του κεφαλιού, σε διάφορα σημεία στο σώμα και στο πρόσωπο. Χιλιάδες άνθρωποι μέχρι σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας, έχουν αποκτήσει ξανά φρύδια, γένια και έχουν   "απαλλαγεί" από ουλές και σημάδια, σε διάφορα σημεία του σώματός τους».

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις και στις δύσκολες περιπτώσεις, όπως αυτές των εφήβων, που παρουσιάζουν πρόωρη τριχόπτωση και εκτεταμένη αραίωση, ασθενών με γυροειδή αλωπεκία κ. ά., οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, ούτε πάντα με εμφύτευση μαλλιών. Σε αυτούς τους ανθρώπους αρχικά εφαρμόζονται συντηρητικές θεραπείες, που πολλές φορές αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικές. Μάλιστα, τα ιατρικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται έχουν εξελιχθεί. Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι ο συνδυασμός αυτόλογης μεσοθεραπείας, με εφαρμογή laser χαμηλής συχνότητας (LLLT) στο τριχωτό της κεφαλής, ενεργοποιούν τα τριχοθυλάκια, παράλληλα με τη λήψη αμινοξέων, που θα προτείνει ο γιατρός και την εφαρμογή μινοξιδίλης καθημερινά. Μελέτη που ανακοινώθηκε στο ίδιο συνέδριο έδειξε βελτίωση (στην πυκνότητα) από 22% σταδιακά μέσα σε 7 μήνες, ποσοστό που αυξανόταν με το πέρασμα του χρόνου.