Ο διαβήτης αποτελεί μια αυξανόμενη παγκόσμια επιδημία, που εμφανίζεται σε περίπου 350 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, το 90% των οποίων έχει διαβήτη τύπου 2.

Όπως εξήγησε ο κ. Αλέξανδρος Γκίνης, ιατρός - ενδοκρινολόγος, Medical Director Takeda, στην ομιλία του «Διαβήτης - Εξελίξεις & Προοπτικές»: "Η αλογλιπτίνη είναι μία θεραπεία για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, που ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων του ενζύμου DPP-4 και είναι κατάλληλη για ασθενείς που λαμβάνουν πολλά φάρμακα, καθώς δεν εμφανίζει αλληλεπιδράσεις.

Είναι, επίσης, κατάλληλη για νεφροπαθείς, ηπατοπαθείς και ηλικιωμένους ασθενείς".

Η νέα θεραπεία μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικό γλυκαιμικό έλεγχο με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης υπογλυκαιμίας και αύξησης του σωματικού βάρους, σε σύγκριση με άλλες διαθέσιμες θεραπείες. Προσφέρει, επίσης, αποδεδειγμένη καρδιαγγειακή ασφάλεια, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης ΕΧΑΜΙΝΕ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Αποτελεί προϊόν έρευνας της φαρμακευτικής εταιρείας TAKEDA, που είναι ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα, ενώ η φαρμακοβιομηχανία ELPEN έχει αναλάβει την επιστημονική ενημέρωση και προώθησή της.

Ο κ. Γκίνης εξήγησε την ετυμολογία της λέξης διαβήτης - την οφείλουμε στον Αρεταίειο τον Καππαδόκη και στο ρήμα διαβαίνω - και υπογράμμισε ότι οι γονείς είναι εκείνοι που πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους τη σωστή διατροφή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η σωστή "συνταγή" απαιτεί μικρά, συχνά γεύματα, που αποτελούν τη βασική κολόνα της διατροφικής αλλαγής. Πρόσθεσε ότι ποτέ δεν πρέπει να καταναλώνουμε υδατάνθρακες το βράδυ καθώς και ότι πρέπει να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα.

Ακολουθούν κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις για τον διαβήτη και οι απαντήσεις τους.

Τι είναι ο διαβήτης

Ο διαβήτης είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO ή ΠΟΥ) καθορίζει ότι ο διαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή πολλαπλής αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία, σε συνδυασμό με διαταραχή του μεταβολισμού υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, που οφείλονται σε ελαττωματική έκκριση της ινσουλίνης, σε ελαττωματική δράση της ινσουλίνης ή και στα δύο. Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη: Ο διαβήτης τύπου 1  και ο διαβήτης τύπου 2.

Ποιος κινδυνεύει να εμφανίσει διαβήτη

O διαβήτης τύπου 1 εκδηλώνεται σε νεαρή ηλικία (παιδική ή εφηβική) και αποτελεί αυτοάνοση διαταραχή που οφείλεται σε καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος.  O διαβήτης τύπου 2 εκδηλώνεται στη μέση ηλικία, είναι πιο συχνός σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα και σχετίζεται με δυσλειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος ή με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη.

Είναι ο διαβήτης επιδημία;

Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη περίπου το 8,1% του ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από διαβήτη σήμερα, ενώ μέχρι το 2030 ο επιπολασμός του διαβήτη αναμένεται να αυξηθεί στο 9,5%. Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της παχυσαρκίας, η μείωση της άσκησης αλλά και η αύξηση της ηλικίας του πληθυσμού είναι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.  Παρά τις πολλές θεραπείες που υπάρχουν διαθέσιμες σήμερα, περίπου το 50% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 εξακολουθεί να αποτυγχάνει να διατηρήσει τα επιθυμητά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.