Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστημονική έκδοση PLOS Biology, η ενισχυμένη ανάπτυξη μαλλιών είναι μια παρενέργεια της κυκλοσπορίνης Α, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι αναστέλλει και μια πρωτεΐνη, την SFRP1, η οποία μπλοκάρει τη διαδρομή ενός μορίου, του WNT, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη πολλών ιστών, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών.

Ανακάλυψαν ότι η ανάπτυξη των μαλλιών συμβαίνει επειδή το φάρμακο μειώνει τη δραστηριότητα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται SFRP1, η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη τριχοθυλακίων.

Η νέα θεραπεία χρησιμοποιεί ένα άλλο φάρμακο, το Way-316606, το οποίο σχεδιάστηκε για να αναστέλει την πρωτεΐνη SFRP1, ως θεραπεία για την οστεοπόρωση και αναπτύσσει τις τρίχες των μαλλιών τρεις φορές ταχύτερα από άλλα φάρμακα, παρόλο που αρχικά μελέτησαν ένα αντικαρκινικό φάρμακο, που ονομάζεται CsA, το οποίο έχει ως παρενέργεια την ανάπτυξη τριχών.

Τέσσερις στους δέκα άνδρες ηλικίας 45 χρόνων και δύο στους τρεις ηλικίας 6ο ετών υποφέρουν από τριχόπτωση

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Nathan Hawkshaw, από το Πανεπιστήμιο του Manchester, δήλωσε ότι «θα μπορούσε να κάνει πραγματική διαφορά σε ανθρώπους που υποφέρουν από τριχόπτωση».

Μόνο δύο φάρμακα είναι επί του παρόντος διαθέσιμα για την φαλάκρα και την αντιμετώπισή της (ανδρογενετική αλωπεκία). Η μινοξιδίλη, για άνδρες και για γυναίκες και η φιναστερίδη, μόνο για άνδρες. Όμως και τα δύο έχουν παρενέργειες και δεν είναι πάντα πολύ αποτελεσματικά, οπότε πολλοί προσφεύγουν στην χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών.

Η έρευνα έγινε σε εργαστήριο, με δείγματα που περιείχαν τριχοθυλάκια από περισσότερους από 40 άνδρες, οι οποίοι είχαν κάνει μεταμόσχευση μαλλιών.

Ο Dr Hawkshaw είπε στο BBC ότι μια κλινική δοκιμή είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η θεραπεία είναι αποτελεσματική και ασφαλής στους ανθρώπους.