Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν και σε επιστημονικό περιοδικό και έδειξαν ότι στο λεκανοπέδιο Αττικής ατμίζουν 158.000 άτομα.

Όπως είπε σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των ευρημάτων ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ελκυστικό σε μη καπνιστές, με μόλις 1,5% από τα 1.175.000 άτομα, που δεν έχουν καπνίσει ποτέ στην ζωή τους στην Αττική, να δοκίμασαν το άτμισμα.

«Η Ελλάδα αποτελεί την πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα χώρα παγκοσμίως στο ποσοστό των ατμιστών, που έχουν διακόψει το κάπνισμα. Ενώ στην Αγγλία, που αποτελεί πρότυπο στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το 52% των ατμιστών έχει διακόψει το κάπνισμα, στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει το 60%, που αποτελεί το υψηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό παγκοσμίως και αντιστοιχεί σε σχεδόν 100.000 άτομα στο Νομό Αττικής», δήλωσε ο κύριος Φαρσαλινός.

Από τους πρώην καπνιστές ατμίζουν στην περιοχή της πρωτεύουσας 96.300 άτομα ενώ άλλοι 56.064 κάνουν διπλή χρήση, δηλαδή και ατμίζουν και καπνίζουν παραδοσιακό τσιγάρο.

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας, Αναστασία Μπαρμπούνη, η έρευνα δείχνει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν προάγει το κάπνισμα στους μη καπνιστές και συνεπώς δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δημιουργεί «φυτώριο» μελλοντικών καπνιστών.

«Αυτό αποτελεί εξαιρετικά καθησυχαστικό εύρημα σχετικά με τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προάγει το κάπνισμα».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα. Το 32,7% του πληθυσμού (1 εκατομμύριο άτομα στο νομό Αττικής) είναι καπνιστές. Ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα της μελέτης ήταν πως μόλις το 5% των καπνιστών γνωρίζει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σημαντικά λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα.

«Τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου υπόκεινται σε ελέγχους σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πολλές μελέτες δείχνουν πως είναι πολύ λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πουλάς, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Δυστυχώς η παραπληροφόρηση των καπνιστών τους αποθαρρύνει από την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και ουσιαστικά τους προτρέπει να συνεχίσουν να καπνίζουν, μιας και δεν περιμένουν όφελος από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα».

Πάντως τα αποτελέσματα δείχνουν την αναγκαιότητα κάθε νομοθετική προσέγγιση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

«Όπως και σε κάθε θέμα Δημόσιας Υγείας, έτσι και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο η λεπτομερής καταγραφή της χρήσης στον πληθυσμό είναι καθοριστική, στην κατανόηση της πραγματικότητας και στην επιλογή της κατάλληλης νομοθεσίας», δήλωσε ο Γεώργιος Σιάκας, διευθυντής Ερευνών της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

«Η συγκεκριμένη μελέτη σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίζει το τοπίο και προσφέρει την ευκαιρία για νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν περισσότερους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα» συνέχισε».