Το σκληρόδερμα είναι ένα χρόνιο, αυτοάνοσο νόσημα, που προσβάλει όχι μόνο το δέρμα, αλλά και τους μύες, τους τένοντες, τις αρθρώσεις, καθώς και πολλά εσωτερικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά, γαστρεντερικό σωλήνα, νεφρούς κ.τ.λ.). Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες φθάνουν τις 2.500. Η νόσος συνήθως προσβάλλει γυναίκες, ηλικίας από 40 έως 60 ετών, με ποσοστό εμφάνισης τέσσερις γυναίκες προς έναν άνδρα.

Τα παραπάνω επισημαίνουν μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ). Το μήνυμα της φετινής ημέρας είναι «Αποκαλύπτοντας το Σκληρόδερμα - Η Κρυμμένη Αλήθεια», στην οποία συμμετέχει  και η Eλληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος.

Η παθογένεια της νόσου είναι άγνωστη, κύρια αίτια θεωρούνται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Οι δύο βασικές μορφές της είναι το  εντοπισμένο σκληρόδερμα, όπου υπάρχει προσβολή μόνο του δέρματος του ασθενούς, κυρίως χεριών και προσώπου, και το Συστηματικό Σκληρόδερμα (με υποκατηγορίες την περιορισμένη Σκληροδερμία ή σύνδρομο CREST και τη διάχυτη δερματική Σκληροδερμία) όπου, εκτός από το δέρμα, προσβάλλονται και τα άλλα εσωτερικά όργανα (νεφροί, οισοφάγο, καρδιά και πνεύμονες).

Τα συμπτώματα και η διάγνωση

Όπως εξηγούν οι ρευματολόγοι, τα συμπτώματα του σκληροδέρματος μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ασθενών και να μην είναι τυπικά της νόσου, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια. Δύο από τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως το φαινόμενο Raynaud (Ρεϊνό), που εμφανίζεται στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, με αλλαγή του χρώματος του δέρματος (λευκό, κυανό, ερυθρό) ιδιαίτερα στο κρύο, καθώς και τα σκληρά οιδηματώδη (πρησμένα) δάκτυλα.

Από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, η οποία εμφανίζεται σε ασθενείς με σκληρόδερμα σε ποσοστό 8-12% και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των ασθενών. Επίσης τα δακτυλικά έλκη, που εμφανίζονται σε ποσοστό 30-60% των ασθενών και είναι επώδυνες πληγές στα δάκτυλα. Η διάγνωση της νόσου γίνεται από Ρευματολόγο  με τη βοήθεια διαγνωστικών εξετάσεων. Μέχρι σήμερα οριστική θεραπεία για την αντιμετώπιση του Σκληροδέρματος δεν υπάρχει, αλλά είναι διαθέσιμες θεραπευτικές αγωγές, που περιορίζουν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

«Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες για την πρόληψη οποιωνδήποτε σοβαρών επιπλοκών» καταλήγουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος.