Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλλει ανθρώπους από όλο τον κόσμο και ανθρώπους όλων των ηλικιών. Υπολογίζεται ότι πάσχουν από αυτό το νόσημα 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος, η οποία μπορεί να προσβάλει όλα τα όργανα του σώματος και να γίνει απειλητική για τη ζωή των πασχόντων.

Δεν υπάρχει τελική και οριστική θεραπεία, αλλά η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία στις περισσότερες περιπτώσεις με την έγκαιρη διάγνωση και την εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή και ιατρική φροντίδα, όπως αναφέρει η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία σε ανακοίνωσή της για την ημέρα.

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι που ζουν με λύκο ( 43%) ανησυχούν περισσότερο για τη σωματική αδράνεια και την κοινωνική τους απομόνωση, λόγω των εξουθενωτικών επιδράσεων που έχει η ασθένεια στο σώμα τους, με βάση τα αποτελέσματα της διαδικτυακής δημοσκόπησης. Επιπρόσθετα, σχεδόν το ήμισυ (47%) των συμμετεχόντων ένιωσε ότι ο αντίκτυπος του ΣΕΛ στην καθημερινή ζωή είναι πολύ παρεξηγημένος από τον γιατρό τους.

Το 47% εκείνων που απάντησαν στη δημοσκόπηση της WLF δήλωσε ότι επιθυμεί καλύτερες επιλογές διαχείρισης και θεραπείας, που είναι διαθέσιμες μέσω των γιατρών, αναφέρει η ΕΛΕΑΝΑ σε ανακοίνωσή της.

Να σημιεωθεί ότι, με βάση στοιχεία από άλλη έρευνα, που έγινε το 2016, ένας στους δύο (51%) δεν μπορούσε να προσδιορίσει τις σωματικές επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο και πάνω από το 1/3 δεν γνώριζε, καν, ότι ο λύκος είναι ασθένεια.