Αυτά συγκρίνονται με 6,9 θανάτους από κοκαΐνη ανά 100.000 ανθρώπους.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Addiction και αφορούν σε ανασκόπηση, η οποία βασίστηκε στην ανάλυση πρόσφατων στοιχείων (από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το Ινστιτούτο Μέτρησης και Ανάλυσης) για τη χρήση του αλκοόλ, των προϊόντων καπνού και της χρήσης παράνομων ουσιών στην θνησιμότητα και στη νοσηρότητα.

Σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες σε όλο τον κόσμο πίνει πολύ τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ενώ το 15% καπνίζει καθημερινά. Ωστόσο, μόλις το 0,35% έκανε χρήση κοκαΐνης το περασμένο έτος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το 2015 η χρήση αλκοόλ και καπνού προκάλεσε πάνω από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου χρόνια αναπηρίας, με τα ναρκωτικά να προκαλούν επιπλέον δέκα εκατομμύρια χρόνια αναπηρίας.

Η υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ παρατηρείται σταθερά στην κεντρική, ανατολική και δυτική Ευρώπη (11,61, 11,98 και 11,09 λίτρα, αντίστοιχα), όπως και τα υψηλότερα ποσοστά βαριάς χρήσης (50,5%, 48,2% και 40,2%, αντίστοιχα).

Στα ίδια μέρη παρατηρείται και η μεγαλύτερη συχνότητα καπνίσματος. Στην ανατολική Ευρώπη 24,2%, στην Ευρώπη κεντρική 23,7% και στη δυτική Ευρώπη 20,9%.

Αντιθέτως τα ναρκωτικά είναι λιγότερο συχνά. Κάτω από ένας στους είκοσι υπολογίζεται ότι έχει κάνει χρήση κάνναβης σε εύρος 12μηνου, και πολύ χαμηλότερες είναι οι εκτιμήσεις ως προς τις αμφεταμίνες, τα οπιοειδή και την κοκαΐνη. 

Ο καθηγητής Robert West του UCL, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: "Θεωρούμε τους εαυτούς μας προπύργια του πολιτισμού, αλλά στον συγκεκριμένο τομέα τα πάμε χειρότερα από τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ας σταματήσουμε να συγχαίρουμε τους εαυτούς μας που στη Βρετανία καπίζει το 16%. Αν θέλουμε να κάνουμε την διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πολιτισμική κανονικότητα όλου αυτού του φαινομένου".