Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, το φάρμακο αναστέλλει μια πρωτεΐνη-κλειδί στα κύτταρα του σώματος, στην οποία οι ιοί του κρυολογήματος συνήθως καταφεύγουν για να πολλαπλασιαστούν και για να εξαπλωθούν. Κι αν δοθεί αρκετά νωρίς, σταματάει τη "διαδρομή" του ιού.

Αυτό που προσπαθούν να κάνουν τώρα οι επιστήμονες είναι να αναπτύξουν το φάρμακο σε μορφή εισπνεόμενου, καθώς πιστεύουν ότι έτσι δεν θα έχει παρενέργειες.

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό Nature Chemistry, στο εργαστήριο το φάρμακο λειτούργησε μέσα σε λίγα λεπτά από την εφαρμογή σε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα, στοχεύοντας στην πρωτεΐνη που ονομάζεται NMT.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Ed Tate, δήλωσε: "Η ιδέα είναι ότι θα μπορούσαμε να το δώσουμε σε κάποιον, αφού πρώτα μολυνθεί, για να σταματήσει τον ιό προτού αναπαραχθεί και εξαπλωθεί. Ακόμη κι αν το κρυολόγημα έχει ξεκινήσει, θα μπορούσε ακόμη να βοηθήσει να μειωθούν τα συμπτώματα.

Το φάρμακο θα μπορούσε να είναι πραγματικά χρήσιμο για τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας όπως το άσθμα, που μπορεί εύκολα να δουν τα συμπτώματα της ασθένειάς τους να αυξάνονται, όταν κρυολογούν".

Οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι η μέθοδος, πάνω στην οποία εργάστηκαν, ήταν "λίγο ριζοσπαστική", αλλά είχε νόημα επειδή ο ιός - στόχος κρύβει παγίδες.

Οι ιοί του κοινού κρυολογήματος δεν είναι μόνο άφθονοι και ποικίλοι, αλλά εξελίσσονται και ταχύτατα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αναπτύξουν γρήγορα αντοχή στα φάρμακα.

Από τις κλινικές δοκιμές στο εργαστήριο φάνηκε ότι το φάρμακο απέκλεισε αρκετά στελέχη του ιού του κρυολογήματος, χωρίς να βλάπτει τα ανθρώπινα κύτταρα. Παρόλα αυτά περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες, ώστε να βεβαιωθούν οι ερευνητές ότι το φάρμακο δεν είναι τοξικό για τον οργανισμό.