Οι ερευνητές εξέτασαν 18 προϊόντα - από θεραπείες με λάδι, μετάξι και κερατίνη, μέχρι προϊόντα που υπόσχονται γυαλάδα, χωρίς να φριζάρουν τα μαλλιά, αλλά και μάσκες και μαλακτικές κρέμες - διερευνώντας τυχόν παρουσία χημικών ουσιών, που ονομάζονται "ενδοκρινικοί διαταράκτες".

Αυτές οι χημικές ουσίες, οι οποίες παρεμποδίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα παράγει ορμόνες, έχουν συνδεθεί με διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα, με γενετικές ανωμαλίες, με το άσθμα και με τον καρκίνο.

Συνολικά, οι ερευνητές εξέτασαν 66 διαφορετικούς ενδοκρινικούς διαταράκτες. Κάθε ένα από τα προϊόντα μαλλιών που ελέγχθηκαν περιελάμβανε τουλάχιστον τέσσερα χημικά και περισσότερα από 30, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Jessica Helm, ερευνήτρια στο Silent Spring Institute στο Newton της Μασαχουσέτης.

Έντεκα προϊόντα περιείχαν χημικά προϊόντα απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα δύο προϊόντα για τα μαλλιά, που διατίθενται στο εμπόριο για χρήση στα παιδιά, περιείχαν τα υψηλότερα επίπεδα απαγορευμένων χημικών ουσιών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των χημικών ουσιών, που εντοπίστηκε στα προϊόντα ισιώματος μαλλιών (ποσοστό 84%), δεν αναγραφόταν στις ετικέτες των προϊόντων.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί οι αφροαμερικανές μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία και υποφέρουν από υψηλότερα ποσοστά άσθματος και αναπαραγωγικών νοσημάτων από άλλες ομάδες πληθυσμού, καθώς χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα ισιώματος μαλλιών κάθε εβδομάδα, συχνά, δε, ακόμη και κάθε μέρα.

"Είναι ευρέως γνωστό ότι οι ΗΠΑ κάνουν πλημμελείς ελέγχους στις χημικές ουσίες", τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια στο πρακτορείο Reuters.

"Οι εταιρείες επιτρέπεται να παραλείπονται χημικές ουσίες από τις ετικέτες των προϊόντων εάν είναι αρώματα και αν θεωρούνται μυστικό συστατικό στη φόρμουλα του προϊόντος".