Αν και η εμφάνιση των αιμορροΐδων έχει σχετιστεί με διάφορους παράγοντες, με κυριότερη τη δυσκοιλιότητα, στη περίπτωση της εγκυμοσύνης βασική αιτία θεωρείται η αύξηση του μεγέθους της μήτρας που με τη σειρά της ασκεί πίεση στη κάτω κοίλη φλέβα.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Δημήτρης Σ. Μουσιώλης, γενικός χειρουργός - λαπαροσκοπική χειρουργική, ορθοπρωκτική χειρουργική (www.dmousiolis.gr): «Πρόκειται για ένα μεγάλο αγγείο της πυέλου, όπου εκβάλλουν φλέβες από το ορθό, τα κάτω άκρα και το αιδοίο. Μετά την 25η εβδομάδα της κύησης η μήτρα είναι, πια, αρκετά μεγάλη, ώστε να πιέζει την κάτω κοίλη φλέβα, παρεμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Αυτό έχει ως συνέπεια το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες, αυτές να διευρύνονται και, τελικά, να εμφανίζονται αιμορροΐδες στο ορθό και κιρσοί στο αιδοίο και στα κάτω άκρα».

Η δυσκοιλιότητα, οι ορμονικές αλλαγές και η διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος κατά τη διάρκεια κύησης, καθιστούν σχεδόν βέβαιη την εμφάνιση των αιμορροΐδων στη πλειοψηφία των εγκύων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν οι μέλλουσες μητέρες να υιοθετήσουν κάποιες συνήθειες που θα αμβλύνουν τη συμπτωματολογία των αιμορροΐδων.

Σύμφωνα με τον Δρ. Δημήτρη Μουσιώλη μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής συμβουλές:

•  Μην μένετε πολύ ώρα σε καθιστή θέση, αλλά ούτε και σε όρθια. Επίσης, είναι προτιμότερο να ξαπλώνετε στο πλάι.

•  Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και πίνοντας πολλά υγρά.

•  Εντάξτε στην καθημερινότητά σας την ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα.

•  Φροντίστε την υγιεινή της πρωκτικής περιοχής, πλένοντας την με χλιαρό νερό και με καθαριστικό με ουδέτερο pH μετά από κάθε αφόδευση.

Τι γίνεται, όμως, όταν το πρόβλημα επιμένει;

«Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της κύησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, όσο οξυμένο κι αν είναι το πρόβλημα των αιμορροΐδων, δεν μπορεί να υπάρξει χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος», εξηγεί ο γενικός χειρουργός. «Με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού μπορείτε να κάνετε χρήση καταπραϋντικών αλοιφών, ενώ το πλύσιμο με κρύο νερό και οι κρύες κομπρέσες λειτουργούν ανακουφιστικά».

Υπομονή, λοιπόν, να φτάσει η πολυπόθητη στιγμή του τοκετού που θα κρατήσετε στην αγκαλιά σας το μωρό σας και σταδιακά οι αιμορροΐδες θα αρχίσουν να υποχωρούν. «Αν, ωστόσο, αυτό δεν συμβεί τους τρεις πρώτους μήνες μετά τη γέννα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε εξειδικευμένο χειρουργό για την αντιμετώπιση του προβλήματος», συστήνει ο ειδικός.