Το χαμηλό βάρος γέννησης, που ορίζεται ως λιγότερο από 2.500 γραμμάρια, σχετίζεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, τόσο κατά την παιδική ηλικία, όσο και κατά την ενηλικίωση, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών ασθενειών, του διαβήτη και της υπέρτασης.

Στις ΗΠΑ, περίπου το 8% των βρεφών έχει χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Huazhong στο Wuhan ανέλυσε πληροφορίες για περισσότερες από 10.000 γυναίκες την περίοδο 2012 - 2014 στην Κίνα. Η ομάδα συμπεριέλαβε 442 γυναίκες, των οποίων τα νεογνά είχαν χαμηλό βάρος γέννησης, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Sleep Medicine.

Σε σύγκριση με τις μητέρες που δεν έπαιρναν υπνάκους, εκείνες που κοιμούνταν μία - μιάμιση ώρα ήταν περίπου 29% λιγότερο πιθανό να έχουν ένα μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης.

Η συχνότητα της σιέστας φαίνεται, επίσης, να παίζει ρόλο. Οι γυναίκες, που πήραν έναν υπνάκο πέντε έως επτά ημέρες την εβδομάδα, ήταν 22% λιγότερο πιθανό να έχουν ένα μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης.

Η μελέτη δεν ήταν ελεγχόμενο πείραμα κι έτσι δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι συνήθειες των εγκύων επηρεάζουν το βάρος γέννησης των μωρών. Αλλά τα ευρήματα προσθέτουν άλλο ένα κομμάτι στο παζλ των πρακτικών ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι ο ύπνος, η ποιότητά του και η διάρκειά του, εμφανίζονται ως παράγοντες κινδύνου για διάφορες περιγεννητικές επιπλοκές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαταραχές ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια, μπορεί να περιορίσουν τη ροή οξυγόνου στο μωρό και να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα στη μητέρα αργότερα στη ζωή.

Ερευνητές, που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα νέα ευρήματα, είπαν χαρακτηριστικά ότι: "Η μελέτη αυτή είναι άλλο ένα μήνυμα, ότι η προσοχή στον ύπνο είναι σημαντικό μέρος της γενικής υγείας στην εγκυμοσύνη.

Η εγκυμοσύνη είναι σαν μια δοκιμή αντοχής, που δείχνει ποια προβλήματα υγείας θα μπορούσατε να έχετε αργότερα στη ζωή, γι 'αυτό είναι σημαντικό να δώσετε τη δέουσα προσοχή και να τα αντιμετωπίσετε τώρα".