Τα εγκαίνια της Μονάδας Ραδιοϊσοτοπικών Θεραπευτικών Εφαρμογών (για τη θεραπεία καρκίνου θυρεοειδούς με ραδιενεργό ιώδιο) στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη στις 11:00.

Πρόκειται για τη μοναδική θεραπευτική μονάδα Πυρηνικής Ιατρικής στην Κρήτη, που καλύπτει ανάγκες ασθενών, όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά από όλη τη νότια Ελλάδα και από νησιά του νοτίου Αιγαίου, και λειτουργούσε από το 1997 έως σήμερα με δύο θωρακισμένους θαλάμους στους οποίους νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς, εβδομαδιαίως. 

Ο χρόνος αναμονής των ασθενών, σύμφωνα με την 7η Υγειονομική Περιφέρειας Κρήτης, πριν από τη δημιουργία των νέων θαλάμων, ήταν από οκτώ έως δώδεκα μήνες, με αποτέλεσμα πολλοί από τους ασθενείς να αναγκάζονταν να μεταβούν σε Μονάδες Υγείας της Αθήνας για τη θεραπεία τους.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2015 χορηγήθηκε από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ειδική άδεια λειτουργίας στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής κατηγορίας Α3 του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, με την προσθήκη δύο επιπλέον θαλάμων ιωδιοθεραπείας και ενός χώρου φύλαξης ραδιενεργών αποβλήτων.

Η κατασκευή - προσθήκη των δύο θαλάμων ιωδιοθεραπείας και του χώρου φύλαξης ραδιενεργών αποβλήτων, χρηματοδοτήθηκε εξ' ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ο οποίος τροποποιήθηκε με ενέργειες της 7η Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κατά 100.000 ευρώ γι' αυτόν τον σκοπό και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Από τη ΔΥΠΕ Κρήτης χαρακτηρίζεται ως «έργο πνοής και αποτέλεσμα προσπαθειών από το 2007, που συμβάλλει ουσιαστικά στην εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών, με τον χρόνο αναμονής να έχει μειωθεί στο μισό».