Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Lancet, το τρανεξαμικό οξύ σταμάτησε την αιμορραγία και μείωσε τον κίνδυνο θανάτου τις πρώτες ημέρες μετά από το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν και δεν κατάφερε να μειώσει την αναπηρία σε τρεις μήνες, οι ερευνητές εξακολουθούν να αισθάνονται αισιόδοξοι για τη χρήση του ως θεραπεία των εγκεφαλικών.

Ένα εγκεφαλικό στα πέντε είναι αιμορραγικό. Αυτού του τύπου τα επεισόδια ευθύνονται για σχεδόν τους μισούς θανάτους από εγκεφαλικό παγκοσμίως. Όσοι επιβιώνουν, συχνά μένουν ανάπηροι, με παράλυτα άκρα και δυσκολίες στην ομιλία και δίνουν μεγάλο αγώνα για την αποκατάστασή τους...

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 2325 άτομα, από τα οποία τα μισά έλαβαν τρανεξαμικό οξύ και τα άλλα μισά εικονικό φάρμακο (placebo). 

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Nikola Sprigg, από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, δήλωσε: "Το τρανεξαμικό οξύ είναι ένα φάρμακο που κυκλοφορεί εδώ και πολύ καιρό. Είναι αποτελεσματικό σε άλλες συνθήκες αιμορραγίας.

Χρησιμοποιείται ήδη (σε δισκία) για τη θεραπεία βαριών περιόδων και (με ένεση) για τον έλεγχο της επικίνδυνης αιμορραγίας κατά τον τοκετό ή σε κάποιο σοβαρό τραύμα. Στους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο μείωσε την ποσότητα αιμορραγίας στον εγκέφαλο. Επίσης μείωσε τον αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν την πρώτη εβδομάδα μετά την αιμορραγία, η οποία είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος για την έκβαση της υγείας του ασθενούς".

Μικρότερη αιμορραγία σημαίνει λιγότερη ζημιά, λιγότερη αναπηρία και λιγότερους θανάτους.

Η επιστημονική ένωση για τα εγκεφαλικά, που χρηματοδότησε τα προηγούμενα στάδια της μελέτης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της: "Αυτή τη στιγμή η θεραπεία για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πολύ περιορισμένη, οπότε είμαστε ενθουσιασμένοι από τα ευρήματα αυτής της μελέτης.

Για το πώς αυτό το σχετικά φθηνό και ευρέως διαθέσιμο φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σώσει ζωές και να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη από αυτό το είδος εγκεφαλικού επεισοδίου".