Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υπνική άπνοια μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη επεμβατικές μεθόδους, μέσω της απώλειας βάρους, της θέσης κατά τη διάρκεια του ύπνου ή της χρήσης αναπνευστικής συσκευής θετικής πίεσης αέρα στους αεραγωγούς μέσω ρινικής μάσκας (CPAP).

Εάν, όμως, η βασική αιτία του προβλήματος είναι ανατομική, τότε απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Όπως εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας, οι επεμβάσεις που διενεργούνται για την απελευθέρωση της αναπνοής περιλαμβάνουν την αναμόρφωση των γνάθων, τη μείωση του μεγέθους της γλώσσας, την πλαστική του φάρυγγα, της υπερώας, τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος και τη ρινοπλαστική.

Η ρινική συμφόρηση, η οποία μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, όπως σε αλλεργίες, πολύποδες, στραβό διάφραγμα, διευρυμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) και υπερτροφία κογχών, προκαλεί ή συμβάλλει στην αποφρακτική υπνική άπνοια και σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί την αιτία αποτυχίας των θεραπειών της. Μια σπασμένη και στραβά επουλωμένη μύτη, επίσης, γίνεται αιτία αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, δεδομένου ότι στραβώνει το διάφραγμα που φράζει τον αεραγωγό, δυσχεραίνοντας, έτσι, την εισαγωγή αέρα. Μάλιστα, σε ορισμένους ασθενείς είναι ανώφελη και η χρήση της CPAP, επειδή ο αέρας δεν μπορεί να περάσει.

«Σχεδόν όλα τα ανατομικά προβλήματα στη μύτη απαιτούν αποκλειστικά χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής επιλογή, ακόμη και για εκείνους τους ασθενείς που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή να ανεχθούν το CPAP.

Όσοι επιλέγουν να υποβληθούν σε λειτουργική ρινοπλαστική, προκειμένου να διορθωθούν τα υφιστάμενα ανατομικά προβλήματα και να θεραπευτεί η αποφρακτική υπνική άπνοια, πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο χειρουργός τους έχει εμπειρία να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, τόσο για τη λειτουργική αποκατάσταση, όσο και για την αισθητική, δεδομένου ότι, είτε από επιλογή, είτε από ανάγκη, μπορεί ταυτοχρόνως να αλλάξει και το σχήμα ή/και το μέγεθος της μύτης», συμβουλεύει ο Δρ. Μοιρέας.

Η σύγχρονη τεχνολογία καθιστά απλούστερη τη διαδικασία και παρέχει τη δυνατότητα εκ των προτέρων οπτικοποίησης του αποτελέσματος της ρινοπλαστικής.

«Οι χειρουργοί έχουν, πλέον, στη φαρέτρα τους εργαλεία, που επιτρέπουν τη σμίλευση των ρινικών οστών, την αλλαγή του σχήματος και του πάχους τους, αλλά και κοπή αυτών χωρίς την πρόκληση της παραμικρής βλάβης στους μαλακούς ιστούς της μύτης. Η diamond ρινοπλαστική, που εκτελείται με αυτά τα υπερσύγχρονα εργαλεία, προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και απόλυτο έλεγχο της περιοχής, η οποία δεν υπάρχει με τα κλασικά εργαλεία.

Ιδίως σε επανεπεμβάσεις, οι οποίες είναι κατά κανόνα δυσκολότερες, ο χειρισμός των «στραβά» κολλημένων οστών μπορεί να γίνει με απόλυτη ακρίβεια και η διαμόρφωση των “κινητών” οστών είναι ευκολότερη. Η επέμβασηη ακόμη και σε πρόσφατα κτυπήματα και σε μεγάλη παραμόρφωση λόγω πολλών και ασύμμετρων καταγμάτων, με τη diamond ρινοπλαστική είναι πιο αποτελεσματική από ποτέ.

Επιπλέον, η 3D απεικόνιση του προσώπου, όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά την επέμβαση, αποτρέπει τις εκπλήξεις. Έτσι οι ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια, που προκαλείται από ανατομικά προβλήματα στη μύτη, μπορούν, μετά την επέμβαση, να αναπνέουν καλύτερα, να απαλλαγούν από τη χρήση μηχανημάτων, να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και, κυρίως, να αποφύγουν τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η νόσος», καταλήγει ο ειδικός.