Μόνο μέσα από την καινοτομία μπορούμε να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στη χώρα μας. Συνολικά το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2 χρόνια, στα 76,7 έτη, αύξηση που αποδίδεται κατά 44% στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων. Τα τελευταία μάλιστα, οδήγησαν και σε εξοικονόμηση πόρων, καθώς κατά την περίοδο 2000-2009 συνέβαλαν σε μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών, που αποτιμήθηκε σε μείωση τους κόστους νοσηλείας πάνω από 60%.

Όσο για τις κλινικές μελέτες, παρά τις πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες και τα αντικίνητρα, πέρυσι διεξήχθησαν 2265 μελέτες που άγγιξαν τα 80 εκατ. ευρώ.  Όμως, μόνο με τη στήριξη της καινοτομίας μπορεί αυτή επένδυση στις κλινικές μελέτες να φτάσει τα €250 εκ. το χρόνο σε βάθος τριετίας.

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ και γενικός διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, μιλώντας στο 2ο Health Innovation Conference. Σημείωσε όμως, ότι «Κάθε χρόνο η πολιτεία οχυρώνεται πίσω από έναν ανεπαρκή κλειστό δημόσιο φαρμακευτικό προϋπολογισμό και "καινοτομεί" στη διαχείριση της υπέρβασης, του clawback, αντί να επικεντρώνεται στη μείωσή του. Το 2017 η καινοτομία μεταφράστηκε στην μετατροπή του clawback σε rebate ώστε να πλησιάσουμε το μνημονιακό στόχο του -30%.  Τι απογοήτευση όμως, ο στόχος δεν επετεύχθη! Με τη διαφορά ότι ενώ όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται υπάρχουν συνέπειες για τους υπεύθυνους, στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε καμία απολύτως συνέπεια»...

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών σε επίπεδο ATC4, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ευτυχώς το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε προς το παρόν, μια που έγινε αντιληπτό ότι για ακόμη μια φορά αναδρομικές ρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ας γίνει όμως αντιληπτό ότι οι κλειστοί προϋπολογισμοί σε επίπεδο ATC4 θα κλείσουν ακόμη περισσότερο το δρόμο στην είσοδο νέων φαρμάκων στην αγορά», επαναλαμβάνοντας την ανάγκη αύξησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με σειρά μέτρων όπως:

 • καταλογισμό του Clawback στην τιμή παραγωγού
 • καθορισμό ανώτατου ύψους clawback το οποίο θα καταβάλλει η βιομηχανία το οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβεί το επίπεδο του 2017.
 • εξεύρεση κονδυλίων για τα εμβόλια από την πρόληψη.
 • εξεύρεση κονδυλίων για τους ανασφάλιστους από την πρόνοια
 • εξεύρεση κονδυλίων για την κάλυψη ειδικών κατηγοριών νοσοκομειακών προϊόντων που παρουσιάζουν ανελαστική ζήτηση και αφορούν ειδικές, ευαίσθητες ομάδας πληθυσμού. Παράγωγα αίματος, ορφανά φάρμακα και αντιρετροϊκά.

Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αφορούν:

 • Άμεσα να εισαχθεί η εφαρμογή των κλειστών θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε όσο γίνεται περισσότερες θεραπευτικές περιοχές. Τα 70 πρωτόκολλα που ετοιμάζονται θα έχουν εισαχθεί το αργότερο έως το Σεπτέμβριο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση
 • Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να παραμετροποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι δυνατές οι συνταγογραφικές παρεκτροπές. (συνταγογραφικοί δείκτες, κλείδωμα σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης συνταγογράφησης στο ίδιο ΑΜΚΑ κλπ.)
 • Τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στην κατανάλωση με συνέπειες για τους παραβάτες
 • Ενεργοποίηση ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς και σύνδεση με αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων.
 • Τακτική παραγωγή στοιχείων για τη δαπάνη και αξιολόγηση των θεραπευτικών τάσεων αλλά και των θεραπευτικών εκβάσεων.
 • Θεσμοθέτηση του φορέα HTA για ουσιαστική αξιολόγηση των νέων θεραπευτικών λύσεων και αποδοτική διαπραγμάτευση. Σε αυτή τη λογική βέβαια δεν χωράνε υποχρεωτικές εκπτώσεις τύπου 25% ή προκαθορισμένα κριτήρια χωρών τύπου 9-6-3.

Το PhRMA Innovation Forum
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, Διευθύνων Σύμβουλος Janssen Ελλάδος και Πρόεδρος του AMCHAM Pharma Committee κ. Μ. Παπαταξιάρχης, χαρακτήρισε την καινοτομία ως προϋπόθεση ανάπτυξης και όρος επιβίωσης σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Τόνισε ότι η καινοτομία για τον φαρμακευτικό κλάδο σε κάθε περίπτωση αποτελεί στρατηγική επιλογή, και πρόσθεσε: «Ο ασθενής σε επίπεδο θεραπείας και ίασης, και ο πολίτης σε αντίστοιχο πρόληψης, αποτελούν το σημείο αναφοράς του διανύσματος της φαρμακευτικής καινοτομίας σε παγκόσμια κλίμακα».

Ο κ. Παπαταξιάρχης παρέθεσε παραδείγματα του πολλαπλού οφέλους που προσφέρει η καινοτομία, αναφέροντας:

 • οι ενέσεις μακράς διάρκειας ρισπεριδόνης για ασθενείς με σχιζοφρένεια μείωσαν το μέσο ετήσιο αριθμό ημερών κατάκλισης κατά 40% με 45%, 
 • μείωση 25% καταγράφηκε στις νοσηλείες ασθενών με HIV, που έλαβαν θεραπεία με ενισχυμένους αναστολείς της πρωτεάσης, την περίοδο μεταξύ 2005-2011. 
 • στον καρκίνο, το συνολικό ποσοστό των ασθενών που καταφέρνουν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τη διάγνωση έχει αυξηθεί σε πάνω από 75%, λόγω των καινοτόμων θεραπειών, 
 • στη Γαλλία, 82,1% των εργαζόμενων γυναικών που διεγνώσθησαν με καρκίνο του μαστού, επέστρεψαν στην εργασία τους. 
 • στην Ολλανδία, 83% των εργαζομένων που διεγνώσθησαν με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου κεφαλής επέστρεψαν στη δουλειά.

«Με περισσότερα από 7 χιλιάδες φάρμακα υπό ανάπτυξη,  το συναρπαστικό νέο κύμα ιατρικής καινοτομίας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ασθενείς και συστήματα υγείας», σημείωσε ο κ. Παπαταξιάρχης.

Και πρόσθεσε: «Η επίτευξη των στόχων και ο προσανατολισμός του φαρμακευτικού κλάδου απαιτούν γενναίες αποφάσεις και την υιοθέτηση των κορυφαίων, διαθέσιμων επιστημονικών και τεχνολογικών επιλογών και δεδομένων. Η χρηματοδότηση οφείλει να είναι αντάξια των υψηλών προσδοκιών ενός κόσμου, με βελτιωμένο και διαφορετικό καθεστώς υγειονομικής περίθαλψης. Η φαρμακευτική καινοτομία είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε οι ασθενείς να ζουν καλύτερες και περισσότερες μέρες ποιοτικής ζωής. 

Στην Ελλάδα του σήμερα, όπου οι ανάγκες μεγεθύνονται, και όπου η κοινωνική και οικονομική κατάσταση οξύνουν και διογκώνουν τα προβλήματα, η καινοτόμος φαρμακευτική βιομηχανία δηλώνει παρούσα με κατηγορηματικό τρόπο. Συμμετέχουμε, επενδύουμε, στηρίζουμε, ανακουφίζουμε, θεραπεύουμε,  παράγουμε, υλοποιούμε, προσφέρουμε στον κοινωνικό ιστό  και στην Πολιτεία, τις λύσεις που απαιτούνται. Επιπλέον, διαμορφώνουμε το όραμα και περιγράφουμε την προοπτική που η χώρα μας έχει ανάγκη, τώρα περισσότερο πάρα ποτέ».