Πιθανά πρόκειται για τον πρώτο θάνατο από αυτή την αιτία και οι ατμιστές ανά τον κόσμο έχουν προβληματιστεί.

Το περιστατικό συνέβη στις 5 Μαΐου, όταν ο 38χρονος Τόλματζ Ντ΄Ελία βρισκόταν στο σπίτι του στο Σεντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα και άτμιζε το ηλεκτρονικό του τσιγάρο, το οποίο και εξερράγη. Οι πυροσβέστες τον βρήκαν νεκρό στο σπίτι του, όταν κλήθηκαν να σβήσουν τη φωτιά.

Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Α.Πέλαν, τον διευθυντή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Πινέλας, η αιτία θανάτου οφείλεται σε τραυματισμό στο κεφάλι από ένα κομμάτι του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ο ίδιος είπε ότι το θύμα έφερε εγκαύματα περίπου στο 80% του σώματός του. Όπως φαίνεται, η έκρηξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκάλεσε πυρκαγιά στο δωμάτιο, όπου βρέθηκε νεκρός.

Ένα από τα κομμάτια του τσιγάρου, που αφαιρέθηκαν από το κεφάλι του, έφερε το λογότυπο της εταιρείας Smok-E Mountain Mech Works, η οποία εδρεύει στις Φιλιππίνες. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας είπε στο ABC Action News ότι οι συσκευές της δεν εκρήγνυνται και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα πιθανόν να προέκυψε από την μπαταρία.

Μια έκθεση της αμερικανικής Πυροσβεστικής Διοίκησης τον περασμένο χρόνο εξέτασε 195 καταγγελίες για πυρκαγιές και εκρήξεις που σημειώθηκαν από το 2009 ως το 2016 και οφείλονταν σε ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά καμία από αυτές δεν είχε προκαλέσει θάνατο. Επισήμανε, μάλιστα, τον κίνδυνο που υπάρχει από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, που χρησιμοποιεί μπαταρίες ιόντων λιθίου, υπογραμμίζοντας ότι αυτές είναι πιο εύκολο να εκραγούν.

Ο συγκεκριμένος τύπος τσιγάρου, που κατασκευάζει η εταιρεία αυτή, διαφέρει από τα άλλα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς ο χρήστης του έχει πιο άμεση πρόσβαση στην μπαταρία του.