Σε πρόσφατη  συζήτηση με φίλη δικηγόρο για τις επιπτώσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, του GDPR, στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και στα διαγνωστικά  Κέντρα , αυτή μιλούσε νομικά και εγώ πρακτικά. Σε μια στιγμή απελπισίας, της είπα «ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΔΕΝ  ΞΕΡΕΙΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...». 

Και πριν προλάβω να τελειώσω τη φράση, όπως ήταν φυσικό, μου έκλεισε το τηλέφωνο.

Δεν πρόλαβα να ξεκαθαρίσω ότι το «ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ» δεν σημαίνει δεν είσαι καλός δικηγόρος, μηχανικός, βουλευτής ή οτιδήποτε άλλο, αλλά ότι απλά, ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ και τις επιπτώσεις που θα έχει η οποία αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου στο κόστος, την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας και την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Το περιστατικό  συνέβη πρόσφατα, λίγες ημέρες πριν τις 25 Μαΐου, οπότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. 

Όσο οι μέρες πλησιάζουν και ταυτόχρονα έχει γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα προτίθεται να συμπληρώσει  το κανονισμό  προς το αυστηρότερο, εκείνο το «ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ» ξανάρχεται στη σκέψη μου.

Ο Γενικός  Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γενικός. Είναι ένα  μακρονομοθέτημα. Στον αντίποδα, ο  Έλληνας νομοθέτης μικρονομοθετεί και καταλήγει να δημιουργεί τέρατα. 

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών είναι ένα από αυτά. Την εποχή που η τεχνολογίας και η ιατρική επιστήμη εξελίσσονται με εκθετικό ρυθμό, εμείς ορίζουμε αριθμό κλινών ανά ειδικότητα σε αντίθεση με την σύγχρονη απαίτηση διατομεακής συνεργασίας ειδικοτήτων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ο ΓΚΠΔ έρχεται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και της διαχείρισης του νέου πλούτου, που είναι η πληροφορία.

Η εποχή της πληροφορίας, η νέα  βιομηχανική επανάσταση, απαιτεί οργάνωση και κανόνες ευέλικτους που θα προσαρμόζονται γρήγορα για να μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις  της τεχνολογίας.

Ο ΓΚΠΔ είναι μια πρώτη σημαντική προσπάθεια από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κανονισμός δεν πρέπει να γίνει για τη χώρα μας ευκαιρία μιας Νέας Μεγάλης  Αρπαχτής.

Για να μη συμβεί αυτό οι ομάδες που θα εμπλακούν πρέπει να είναι πολυσυλλεκτικές, αποτελούμενες από άτομα που «ΞΕΡΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ» για κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας.

Όσοι από εμάς έχουν υποστεί την βάσανο της πιστοποίησης ποιότητας έχουν την γνώση και την εμπειρία να χαρτογραφήσουν την κίνηση της πληροφορίας, ψηφιακής, ψηφιοποιημένη, η έγχαρτης στο νοσοκομείο τους, γνωρίζουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του και μπορούν να καταστρώσουν ένα πρώτο σχέδιο προσαρμογής. 

Δυστυχώς πολλοί οργανισμοί δεν έχουν περάσει αυτή τη δοκιμασία. Το «έλα μωρέ τώρα τι τα θέλω εγώ αυτά» και η «πιστοποίηση» μέσω φαξ, έρχεται για μια ακόμα φορά να πλήξει την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η πιστοποίηση ποιότητας υπηρεσιών είναι το  σκαλοπάτι που οδηγεί στο ΓΚΠΔ και πολλοί  δεν έχουν κάνει ακόμα τίποτε.

Πρόκληση στον τομέα της υγείας αποτελεί το ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο και η έντονη αίσθηση ότι οι κανόνες υπάρχουν και πρέπει με γίνονται σεβαστοί μόνο από την ιδιωτική υγεία, όπως και η πιθανή αυστηροποίηση της ελληνικής έκδοσης του ΓΚΠΔ.

Για μια ακόμη φορά, η χώρα δεν έχει να διανύσει έναν εύκολο η γνώριμο δρόμο. 
Υπάρχει ακόμα ανάγκη απαλλαγής από πρόσωπα και μηχανισμούς. Ο ΓΚΠΔ είναι μια ακόμα ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά.

Με την απόλυτη συνειδητοποίηση ότι κανείς  δεν κατέχει την απόλυτη γνώση του GDPR, όσοι γνωρίζουμε τα πράγματα σε βάθος μετέχουμε στη διαδικασία.

Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων που ξεκινά και στη χώρα μας, είναι το σταυροδρόμι που οδηγεί, είτε στην ευκαιρία  εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού δομών και λειτουργιών ή μιας ακόμη χαμένης ευκαιρίας.

Η συνέχεια επί της οθόνης.


Ο κ. Κώστας Στεργιόπουλος είναι επιχειρησιακός διευθυντής του Mediterraneo Hospital και μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών