Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Swansea και δύο Ινδικά Πανεπιστήμια δημιούργησαν μικροσκοπικούς βιοδείκτες, που ονομάζονται "κβαντικές κουκίδες", για να βελτιώσουν την ανίχνευση και την απεικόνιση όγκων.

Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η φωτεινότητα των κβαντικών κουκίδων, η ομάδα εισήγαγε εκχύλισμα φύλλων τσαγιού στα σωματίδια, αλλά, αντί του αυξημένου φθορισμού, η ομάδα διαπίστωσε έκπληκτη ότι το εκχύλισμα του φυτού μείωσε πολύ το μέγεθος των κβαντικών κουκίδων και ότι κατέστρεψε το 80% των κυττάρων του καρκίνου του πνεύμονα, στα οποία είχαν εκτεθεί.

Όπως ανέφερε στο επιστημονικό έντυπο ACS Applied Nano Materials ο επικεφαλής ερευνητής Dr Sudhagar Pitchaimuthu: "Ήταν πολύ περίεργο και δεν είναι ακόμη σαφές πώς λειτουργεί. Πάντως η ομάδα είχε ένα καλό επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα"

Οι κβαντικές κουκίδες έχουν πολλές δυνατότητες εφαρμογής, από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές έως τις απεικονιστικές τεχνικές και την θεραπεία του καρκίνου. Μπορούν να παραχθούν χημικά, γεγονός που τις καθιστά κοστοβόρες, ενώ συνοδεύονται και από τοξικές επιδράσεις.

Οι Ουαλοί ερευνητές μελετούσαν μια μη τοξική φυτική εναλλακτική μέθοδο παραγωγής των κουκίδων, με βάση ένα εκχύλισμα από φύλλα τσαγιού - τα φύλλα τσαγιού περιέχουν μια ευρεία γκάμα συστατικών, ανάμεσα στα οποία πολυφαινόλες, αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Δημιούργησαν ένα μείγμα εκχυλίσματος από φύλλα τσαγιού με θειϊκό κάδμιο και θειούχο νάτριο, το οποίο στη συνέχεια άφησαν να επωαστεί για να προκληθεί ο σχηματισμός των κβαντικών κουκίδων. Στη συνέχεια εφάρμοσαν τις κουκίδες σε καρκινικά κύτταρα πνεύμονα και παρατήρησαν ότι τα φύλλα τσαγιού είναι μια απλούστερη, φθηνότερη και λιγότερο τοξική μέθοδος παραγωγής τους, ενώ αναστέλλουν και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. 

"Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η χλωροφύλλη (του φυτού) βοηθά με την επίδραση φθορισμού την εκπομπή φωτός. Αυτό που περιμέναμε ήταν ότι, προσθέτοντας τα φύλλα τσαγιού, θα βοηθούσαμε τις κβαντικές κουκίδες να εκπέμπουν περισσότερο φως. Αλλά αντί για αυτό βρήκαμε ότι είχαμε πολύ μικροσκοπικά σωματίδια 3-5 νανόμετρα. Ήταν απίστευτο! Το μέγεθος των σωματιδίων μειώθηκε κατά περίπου 30 φορές", εξήγησαν οι ερευνητές ενθουσιασμένοι.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στον κόσμο και έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά επιβίωσης. Σύμφωνα με τη Μονάδα Πληροφοριών και Παρακολούθησης του Καρκίνου της Ουαλίας, μόνο το 6,5% των ανθρώπων, οι οποίοι διαγνώστηκαν με την ασθένεια στην Ουαλία, επιβιώνουν για πέντε ή λίγα περισσότερα χρόνια.