Η μελέτη ανέλυσε περίπου 160 άτομα. Όπως φάνηκε, όσοι είναι άνδρες βιολογικά κι έχουν δυσφορία του φύλου - ή εμπειρία δυσφορίας ή αγωνίας λόγω του βιολογικού φύλου τους - έχουν δομή εγκεφάλου και νευρολογικά "μονοπάτια" παρόμοια με όσες είναι βιολογικά γυναίκες και το αντίστροφο.

Μάλιστα η ανάλυση αποκάλυψε ότι αυτές οι διακριτές νευρολογικές διαφορές είναι ανιχνεύσιμες ήδη κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στη Βαρκελώνη, είναι πιθανό να προκαλέσουν διαμάχη μεταξύ ομάδων, που υποστηρίζουν ότι η ταυτότητα του φύλου πρέπει να είναι θέμα προσωπικής επιλογής και όχι ιατρικού ορισμού.

Ωστόσο οι επιστήμονες πίσω από τη νέα έρευνα λένε ότι η ανακάλυψή τους υπόσχεται στους γιατρούς ένα ισχυρό νέο εργαλείο, με το οποίο θα προσφέρουν καλύτερες συμβουλές σε προγενέστερο στάδιο - επί του παρόντος, τα παιδιά που διαμαρτύρονται για το φύλο τους συνήθως υποβάλλονται σε ψυχοθεραπεία.

Μπορούν, επίσης, να τους χορηγηθούν ορμόνες, που καθυστερούν την εφηβεία, ώστε οι αποφάσεις τους σχετικά με τις όποιες περαιτέρω θεραπείες να μπορούν να ληφθούν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η δυσφορία του φύλου επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ανάπτυξης της Ταυτότητας των Φύλων, αν και τα ποσοστά διάγνωσης αυξάνονται, λόγω της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το θέμα.

Όπως είπε η καθηγήτρια Julie Bakker, από το Πανεπιατήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο, που ηγήθηκε της μελέτης: "Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, έχουμε τώρα στοιχεία ότι η σεξουαλική διαφοροποίηση του εγκεφάλου διαφέρει στους νέους με δυσφορία του φύλου, καθώς παρουσιάζουν λειτουργικά εγκεφαλικά χαρακτηριστικά, που είναι τυπικά για το φύλο που επιθυμούν. 

Στη συνέχεια θα είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να υποστηρίξουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους, αντί να τους στέλνουμε μόνο στον ψυχίατρο και να ελπίζουμε ότι η δυστυχία τους θα εξαφανιστεί αυθόρμητα".