Σύστημα καθολικής κάλυψης και ενεργοποίηση της κάρτας υγείας ανασφαλίστων, ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτικά φάρμακα για τους πολίτες, αλλά και πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας ανάλογο του ΕΣΥ, συμπεριέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβερνησης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης με ενιαίο τρόπο των τομέων υγείας, παιδείας και απασχόλησης.
O Πρωθυπουργός, μίλησε για κρίση πολιτική, ηθική και θεσμών, εκτός από οικονομική δηλώνοντας πως "έχουμε στόχο να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο".
Προανήγγηλε έτσι ένα προοδευτικό σύστημα για την κοινωνική προστασία, ανάλογο του ΕΣΥ, έκδοση καρτών μετακίνησης για ΑμεΑ, πολύτεκνους, τριτέκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών.
Στον τομέα της υγείας, είπε ότι στόχος είναι η οικοδόμηση συστήματος καθολικής κάλυψης και έκανε λόγο για ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων. "Προχωράμε στις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη και καθολική πρόσβαση στο ΕΣΥ", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δεσμεύτηκε για την άμεση απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά, ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα για τον Έλληνα πολίτη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε σε δράσεις και πολιτικές που θα προάγουν, την βασική και την κλινική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.
Προσλήψεις στην υγεία
Έκανε λόγο για 1.093 προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015 και 2.500 νέες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών υγείας το επόμενο διάστημα, "άνοιγμα" των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και η φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό.
Σε ότι αφορά τους μάνατζερ των νοσοκομείων, μίλησε για άμεση αξιολόγηση του συνόλου των διοικήσεων των νοσοκομείων και αντικατάσταση όσων κριθούν αναποτελεσματικές.
"Εμβληματικός στόχος στον τομέα της Υγείας", είπε, "είναι η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, με μονάδες υγείας γειτονιάς.
Έκανε λόγο επίσης για ένα σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ένα σύγχρονο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ένα νέο νομικό πλαίσιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.
Για την παιδεία πρότεινε:
•    Ένα νέο χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας ώστε τα πανεπιστήμια, τα τεχνολογικά και τα ερευνητικά ιδρύματα.
•    Θα συζητηθούν και οι ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο ήδη δημοσιευμένο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για την Γ/βάθμια εκπαίδευση.
•    Σχολικά γεύματα για τους μαθητές δημοτικών σχολείων. Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «αγορές χωρίς μεσάζοντες».
Για την απασχόληση:
•    Νέα προγράμματα απασχόλησης για 100.000 άνεργους. Από τον Μάρτη του 16 ένταξη επιπλέον 150.000 ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης. Ειδικά προγράμματα σε περιοχές με μεγάλα προβλήματα ανεργίας. 
•    Προγράμματα απασχόλησης για περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων επιστημόνων.
Ξεκινώντας την ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη απορρόφησης του ΕΣΠΑ και τη δημιουργία νέων επενδυτικών σχημάτων. "Στόχος μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ τόσο από το ΕΣΠΑ του 2007-2013 όσο και από το νέο πρόγραμμα 2014-2020", είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως πρέπει "Να ενισχυθούν οι τομείς όπου η χώρα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει στόχο τη μετάβαση σε μία οικονομία υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης
Ίδρυση νέας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας για ενίσχυση τουρισμού, ναυτιλίας, αγροτικού τομέα, ενέργειας και παραγωγικών δομών".