Παραδόξως, δεν φταίει τόσο ο καπνός που εισπνέουμε από την σχάρα, αλλά τα ψημένα σε αυτήν κρέατα και η απορρόφηση των καρκινογόνων ουσιών μέσω του δέρματος, που θέτουν την δημόσια υγεία σε κίνδυνο.

Περίπου το 70% των Αμερικανών αλλά και πολλοί Έλληνες διαθέτουν σχάρες, που τους εκθέτουν σε σωματίδια που έχουν συνδεθεί με καρκίνους του πνεύμονα, του δέρματος και της ουροδόχου κύστης.

Κινέζοι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology, είπαν ότι, όσοι σκοπεύουν να κάνουν μπάρμπεκιου φέτος το καλοκαίρι, να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματός τους και με το που θα τελειώνουν το ψήσιμο, να αλλάζουν γρήγορα τα ρούχα τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για την εμφάνιση καρκίνου.

"Δεν χρειάζεται να έχετε μεγάλη εγγύτητα με το μπάρμπεκιου, για να εισχωρήσουν οι χημικές ουσίες στο δέρμα σας, οπότε, αν δεν ψήνετε εσείς, μπορεί να θέλετε να περιμένετε στο εσωτερικό του σπιτιού, μέχρι να έρθει η ώρα να φάτε", είπαν χαρακτηριστικά.

Οι μπριζόλες συνήθως ψήνονται περίπου στους 300 με 400 βαθμούς στην σχάρα. Καθώς το κρέας μαγειρεύεται σε αυτές τις θερμοκρασίες, η όλη διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση χημικών ουσιών, που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH). Αυτές οι ενώσεις έχει βρεθεί ότι προκαλούν γενετικές μεταλλάξεις, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Το κρέας αποτελείται από μυϊκούς και από λιπώδεις ιστούς και, καθώς θερμαίνεται, τα αμινοξέα, τα σάκχαρα και άλλα συστατικά αντιδρούν και στάζουν στα κάρβουνα. Εκεί μετατρέπονται σε PAH, που μεταφέρονται προς τα πάνω, στο φαγητό που υπάρχει στην σχάρα, καθώς περιβάλλεται από τον καπνό.

Οι ουσίες αυτές, λοιπόν, κολλάνε στην επιφάνεια του φαγητού, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότερες από τις τοξίνες, που παίρνουμε από τα τρόφιμα που ψήνονται, εισέρχονται στο σώμα μας όταν τα τρώμε.