Ο κίνδυνος αύξησης του βάρους είναι μεγαλύτερος κατά το δεύτερο και τρίτο έτος της φαρμακευτικής θεραπείας. Η κατάθλιψη είναι συχνή στα άτομα με μεγάλη παχυσαρκία, τα οποία, εφόσον παίρνουν αντικαταθλιπτικά, κινδυνεύουν να αυξήσουν και άλλο το βάρος τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ράφαελ Γκαφούρ του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 300.000 ανθρώπους μέσης ηλικίας 51 ετών, που ήταν παχύσαρκοι και τους παρακολουθούσαν σε βάθος δεκαετίας.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος αύξησης του βάρους κατά 5% σε αυτό το χρονικό διάστημα, ήταν 8% χωρίς αντικαταθλιπτικά και σχεδόν 10% με αντικαταθλιπτικά. Στη διάρκεια του δεύτερου έτους της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, ο κίνδυνος αύξησης του βάρους κατά τουλάχιστον 5% ήταν 46% μεγαλύτερος σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος αύξησης του βάρους κατά το πρώτο έτος της θεραπείας, ενώ ο κίνδυνος ήταν αυξημένος έως το έκτο έτος της θεραπείας.

Οι άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος πριν από την αντικαταθλιπτική θεραπεία, ήταν κατά 29% πιθανότερο να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μετά από πενταετή θεραπεία, ενώ και οι υπέρβαροι είχαν, επίσης, 29% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ευρεία πλέον χρήση των αντικαταθλιπτικών «μπορεί να συμβάλει στην μακροπρόθεσμη αύξηση του βάρους στον πληθυσμό».

Ο Γκαφούρ τόνισε ότι «είναι σημαντικό οι ασθενείς να μην σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους και, αν ανησυχούν ότι θα παχύνουν, να συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους». 

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.