Οι γιατροί μας καλούν να το κάνουμε χρόνια, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που το εφαρμόζουν στην πράξη, με το πρόσχημα της έλλειψης χρόνου, του "ξεβολέματος" κ.ά.

Όμως οι άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά τους, ούτε, καν, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά προτιμούν το ποδήλατο ή τα πόδια τους, μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρδιά ή από εγκεφαλικό. Ακόμη καλύτερα αν, πέρα από τη δουλειά τους, αποφεύγουν γενικότερα τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής και του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Όλιβερ Μίτον, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 359.000 άτομα σε βάθος επταετίας και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Heart.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν για το πώς, ακριβώς, μετακινούνται στη δουλειά τους και αυτό συσχετίσθηκε με το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση της υγείας τους. Περίπου τα δύο τρίτα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά το αυτοκίνητο για να πάνε στη δουλειά τους, ενώ το 8% πήγαινε με το ποδήλατο (στην χώρα μας το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο, καθώς πάσχουμε από ποδηλατόδρομους και σωστή οδηγική συμπεριφορά).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι απέφευγαν το αυτοκίνητο, είχαν κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και 30% μικρότερο κίνδυνο για θανατηφόρο καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα, ισχαιμικό εγκεφαλικό κ.ά.), σε σχέση με όσους μετακινούνταν αποκλειστικά με το αυτοκίνητό τους.

Όσοι απέφευγαν το αυτοκίνητο γενικότερα (όχι μόνο για να πάνε στη δουλειά τους), είχαν ακόμη μικρότερο κίνδυνο (-43%) για πρόωρο καρδιαγγειακό θάνατο.