Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο περιοδικό Psychological Science, οι άνθρωποι που ακούνε ήρεμη μουσική, είναι πιθανό να είναι ομιλητικοί και δραστήριοι, ενώ οι λάτρεις της όπερας είναι πιο διορατικοί και με πιο ζωηρή φαντασία.

Δύο μεγάλες μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά από ψυχολόγους από το Πανεπιστήμιο Cambridge και από κορυφαία Αμερικανικά Πανεπιστήμια, με τη συμμετοχή 20.000 ατόμων (από τους οποίους οι μισοί ήταν ηλικίας άνω των 22 ετών) έδειξαν ότι ο τύπος της προσωπικότητας κάποιου μπορεί να αποκαλυφθεί με ακρίβεια από τα μουσικά του γούστα και το αντίστροφο.

Για παράδειγμα, όσοι είναι εξωστρεφείς - οι οποίοι είναι πιο άνετοι στο να πιάνουν την κουβέντα από ό,τι οι εσωστρεφείς - έδειξαν προτίμηση στη μουσική που κατηγοριοποιήθηκε ως "απλή, χαλαρωτική και ακουστική". 

Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν 25 άγνωστα μουσικά αποσπάσματα, που είχαν κατηγοριοποιήσει νωρίετρα μουσικολόγοι. 

Οι έρευνες διαφοροποίησαν τους τύπους προσωπικότητας με βάση το μοντέλο των "μεγάλων πέντε", που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες εδώ και 50 χρόνια, σε αυτούς που είναι ανοικτοί, εξωστρεφείς, ευχάριστοι, νευρωτικοί και ευσυνείδητοι.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Dr Jason Rentfrow, ειδικό σε θέματα προσωπικότητας και ατομικών διαφορών, από το κολλέγιο Fitzwilliam του Cambridge, βρήκε ότι οι "ανοικτές" προσωπικότητες προτιμάνε "σοφιστικέ" μουσική - είδος που θεωρείται ότι εμπνέει, είναι πολύπλοκο και δυναμικό - αλλά τους εντυπωσιάζει λιγότερο η αργή, "γλυκερή" μουσική.

Σύμφωνα με τη θεωρία των "μεγάλων πέντε", οι άνθρωποι, που είναι ανοικτοί, θέλουν να μαθαίνουν νέα πράγματα και να απολαμβάνουν νέες εμπειρίες. Οι εξωστρεφείς, οι οποίοι είναι ομιλητικοί και ενεργητικοί, έδειξαν μια προτίμηση για την "ανεπιτήδευτη" μουσική, που κατηγοριοποιήθηκε ως απλή, χαλαρωτική και ακουστική.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόλις κάποιος έχει αποδείξεις για τα μουσικά γούστα ενός ατόμου, μπορεί να προβλέψει τον τύπο της προσωπικότητάς τους.

Όπως έγραψαν οι ερευνητές: "Το Facebook Likes for musical artists προβλέπει, επίσης, μεμονωμένες διαφορές στην προσωπικότητα".