Οπότε χαλαρώστε, όσο γίνεται, γιατί το άγχος σας είναι μεταδοτικό μάλλον... Τα ευρήματα βασίζονται στα πρώτα πραγματικά γεγονότα εκτός εργαστηρίου, που έδειξαν ότι τα χημικά σήματα, που είναι κρυμμένα στη μυρωδιά του σώματός μας, μπορεί να προδώσουν τα συναισθήματά μας και να επηρεάσουν τις συμπεριφορές των γύρω μας.

Κάποιοι οδοντίατροι μπορεί να είναι σε θέση να μυρίσουν έναν ανήσυχο ή φοβισμένο ασθενή κι αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να κάνουν λάθη στις οδοντιατρικές εργασίες που καλούνται να κάνουν. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι που βιώνουν έντονα συναισθήματα, αρνητικά ως επί το πλείστον, μυρίζουν πιο έντονα.

Για να διαπιστωθεί αν η οσμή του σώματος μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος, η ομάδα της Valentina Parma από τη Διεθνή Σχολή Προηγμένων Σπουδών στην Τεργέστη της Ιταλίας έδωσε σε 24 εθελοντές οδοντιάτρους δύο πουκάμισα. Το ένα φορεμένο κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής εξέτασης και το άλλο φορεμένο κατά τη διάρκεια μιας ήρεμης διάλεξης.

Οι ερευνητές έβαλαν στα πουκάμισα μια χημική ουσία που καλύπτει την οσμή του σώματος και μια άλλη ομάδα 24 φοιτητών πραγματοποίησε οδοντιατρικές εργασίες σε μανεκέν που φορούσαν τα πουκάμισα. Οι εξεταστές βαθμολόγησαν τους φοιτητές στη δουλειά τους.

Οι φοιτητές, που έκαναν θεραπεία στα μανεκέν, που φορούσαν τα πουκάμισα που είχαν χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες στρες, έκαναν λάθη που ήταν πιθανό να βλάψουν τα δόντια των ασθενών.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, πάντως, ήταν σαφής: "Δε νομίζω ότι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα αποσμητικό για το άγχος, εκτός αν βρούμε το υπεύθυνο μόριο".

Οι λεπτομέρειες της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό New Scientist.