Τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Archives of Sexual Behaviour πριν από λίγες εβδομάδες, αποδεικνύοντας άλλο ένα όφελος από το σεξ στις πιο ώριμες ηλικίες...

Ο Mark Allen, λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Wollongong στην Αυστραλία, πραγματοποίησε έρευνα σε 6.016 άτομα, τα οποία ήταν άνω των 50 ετών.

Τα δεδομένα, τα οποία συλλέχθηκαν από την αγγλική διαχρονική μελέτη γήρανσης το 2012 και το 2014, προέκυψαν από ερωτήσεις σε 2.672 άνδρες και σε 3.344 γυναίκες για διάφορες πτυχές της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων της υγείας, της διατροφής και της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν, επίσης, κάποια τεστ μνήμης το 2012 και το 2014, και οι ερευνητές στη συνέχεια σύγκριναν τα αποτελέσματα.

Διαπιστώθηκε ότι, ενώ όλοι όσοι συμμετείχαν στη μελέτη, έδειξαν σημάδια απώλειας μνήμης, εκείνοι με τις πιο συχνές σεξουαλικές και στενές σχέσεις ήταν σε θέση να αποδώσουν καλύτερα στα τεστ μνήμης. Αυτό αποδεικνύει ότι, βραχυπρόθεσμα, το συχνό σεξ θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στη διατήρηση της μνήμης.

Ωστόσο η αντίληψη ότι η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση της μνήμης μακροπρόθεσμα, ήταν αβάσιμη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές: "Αυτά τα ευρήματα βασίζονται σε έρευνα που έχει βρει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει την επεισοδιακή μνήμη σε πειραματόζωα. Συνιστάται περαιτέρω έρευνα με τη χρήση μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων και εναλλακτικών μέτρων γνωσιακής έκπτωσης, για να δούμε πώς, ακριβώς, αυτό ισχύει στους ανθρώπους".