Το ενδογαστρικό μπαλόνι είναι μία τεχνική απώλειας βάρους. Ένα μπαλόνι σιλικόνης γεμάτο νερό τοποθετείται στο στομάχι, το οποίο βοηθά στην απώλεια περιττών κιλών, περιορίζοντας ουσιαστικά τις ποσότητες των φαγητών που καταναλώνει ο ασθενής και επιταχύνοντας το αίσθημα κορεσμού.

Αυτή η διαδικασία είναι μια επιλογή για παχύσαρκους ανθρώπους, στους οποίους η δίαιτα και η άσκηση δεν έχουν λειτουργήσει.

Όπως και άλλες διαδικασίες απώλειας βάρους, το ενδογαστρικό μπαλόνι απαιτεί δέσμευση για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, προκειμένου τα αποτελέσματά του να διαρκέσουν. Ωστόσο η ανακοίνωση του FDA προκαλεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό. 

Τα μπαλόνια, που σχετίζονται με τις αναφορές θανάτων, παράγονται από τις εταιρίες ReShape Lifesciences και Apollo Endosurgery, δήλωσε ο FDA. Οι μετοχές της Apollo Endosurgery και ReShape ήταν κάτω από 10% στο κλείσιμο της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου εχθές, οπότε ανακοινώθηκε η είδηση.

Ο FDA δήλωσε ότι συνεργάζεται με τους κατασκευαστές των ενδογαστρικών μπαλονιών για την καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων και ότι ενέκρινε τις αλλαγές σήμανσης των προϊόντων την περασμένη εβδομάδα, ώστε να αναγράφονται οι πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς θανάτους.

Η εταιρία Apollo σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τέσσερις ασθενείς, που έβαλαν τη συσκευή Orbera Intragastric Balloon της εταιρείας από τον Αύγουστο του 2017, έχασαν τη ζωή τους, όταν η ρυθμιστική αρχή έστειλε επιστολή προειδοποίησης στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ενημερώνοντάς τους για επτά θανάτους ασθενών.

Η εταιρία ReShape από την πλευρά της δήλωσε ότι έχει αναφερθεί ένας θάνατος ασθενούς, που έβαλε το δικό της ενδογαστρικό μπαλόνι, από τότε που ο FDA εξέδωσε ανακοίνωση πέρυσι.