Οι επιλογές από τα κυλικεία των σχολείων δεν είναι και οι πιο υγιεινές κι αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών. Όπως τόνισαν οι ειδικοί της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας σε συνέντευξη τύπου, στην Ελλάδα της κρίσης τα μισά παιδιά ηλικίας 7 και 9 ετών έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό, 48% και 54% παραπάνω αντίστοιχα, ειδικά τα αγόρια. Εξήγησαν, δε, ότι λόγω ένδειας χρημάτων δεν γίνονται οι κατάλληλες επιλογές και από τα νοικοκυριά κι έτσι τα παιδιά δεν τρέφονται σωστά συνολικά. Αν σε αυτά προστεθεί και ο μειωμένος χρόνος άσκησης καθημερινά, εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί το 25% των παχύσαρκων παιδιών και το 75% των παχύσαρκων εφήβων γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες, με σωρεία προβλημάτων υγείας και, τελικά, με 8 χρόνια ζωής λιγότερα.

Δύο μεγάλες, πανευρωπαϊκές μελέτες, η COSI και η ENERGY, έδειξαν ότι ελάχιστα σχολεία στην επικράτεια έχουν υγιεινά τρόφιμα στα κυλικεία τους και ότι στα δημόσια σχολεία τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και το γιαούρτι "λάμπουν δια της απουσίας τους", την ώρα που υπάρχουν στα σχολικά κυλικεία της υπόλοιπης Ευρώπης. Συγκεκριμένα στη μελέτη COSI με θέμα «Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα και η σημασία του σχολικού περιβάλλοντος», που έλαβαν μέρος 5.682 παιδιά 7 - 9 ετών από ολόκληρη την Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι: 

11,4% προσφέρουν ροφήματα με ζάχαρη

12,2% προσφέρουν ροφήματα χωρίς ζάχαρη 

7% προσφέρουν ζεστά ροφήματα με ζάχαρη

32,5% προσφέρουν χυμούς φρούτων με ζάχαρη

46,3% προσφέρουν χυμούς φρούτων χωρίς ζάχαρη

3,3% προσφέρουν αναψυκτικά light ή diet

12,2% προσφέρουν φρέσκα φρούτα

4,9% προσφέρουν φρέσκα λαχανικά

17,9% προσφέρουν γάλα

4,9% προσφέρουν γιαούρτι

17,9% προσφέρουν γλυκά snacks

13,8% προσφέρουν αλμυρά snacks

Συχνότητα επιπλοκών της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία

Κι αν κάποιος πιστεύει ότι η κοιλίτσα θα γίνει "μπόι" κι ότι λίγα παραπάνω κιλά είναι "χαριτωμένα", τα μέλη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας μας προσγειώνουν... ανώμαλα. Όπως είπαν, οι επιπλοκές είναι πολλές και σοβαρές. Συγκεκριμένα:

64% ορθοπαιδικά προβλήματα (ραιβοποδία, πλατυποδία, λόρδωση)

42% μεταβολικές διαταραχές (σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, υπερινσουλινισμός, λιπώδες ήπαρ)

31% καρδιαγγειακές διαταραχές (υπέρταση, υπερλιπιδαιμία)

20% ενδοκρινολογικές διαταραχές (νωρίς ήβη, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών)

79,4% άλλα προβλήματα, όπως σχολικός εκφοβισμός (bullying), ψυχολογικά προβλήματα, δύσπνοια, διαταραχές ύπνου

Όσον αφορά, δε, στις επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας στους ενήλικες:

Τα υπέρβαρα / παχύσαρκα παιδιά έχουν 1,5 - 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο ως ενήλικες, ιδίως τα αγόρια

Καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 1,5 - 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο

Καρκίνος 30% μεγαλύτερο κίνδυνο

Άσθμα και αλλεργίες 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών 1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο

"Την ίδια στιγμή παρατηρείται μια χαλαρή εφαρμογή της νομοθεσίας, σχετικά με τα επιτρεπόμενα είδη προς πώληση από τα σχολικά κυλικεία στην Ελλάδα, αφού το 11% πωλούν ροφήματα με ζάχαρη, 32,5% φρουτοποτά και χυμούς χωρίς ζάχαρη 46,3%. Παράλληλα στα ελληνικά δημοτικά σχολεία απουσιάζουν οι παρεμβάσεις για την προώθηση ενός ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής, αφού μόνο το 42% των σχολείων έχει λάβει κοινοτική χρηματοδότηση για την υλοποίηση τέτοιων ενεργειών. Αντιθέτως, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αγγίζει το 81%" εξήγησαν οι ειδικοί.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι ενώ το 98% των ελληνικών σχολείων διαθέτει επαρκή χώρο για άθληση, στο 95,4% των σχολείων ο χρόνος άθλησης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιορίζεται στα 60 λεπτά ανά εβδομάδα. 

Μέτρο, Ποικιλία, Κίνηση Ευεξία

Οι ειδικοί αναφέρθηκαν και στο πρόγραμμα «Μέτρο, Ποικιλία, Κίνηση Ευεξία» της ΜΚΟ QualityNet Foundation, που έχει ως στόχο την ανάδειξη της ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας σε μαθητές δημοτικού σχολείου. Στο πρόγραμμα έχουν λάβει μέρος, το διάστημα 2007 - 2013, συνολικά 90.000 μαθητές, από 4.800 σχολικά τμήματα, πανελλαδικά. 
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του QualityNet Foundation, Χρυσούλα Εξάρχου, «η ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος (www.nutritionactivityprogram.gr) απευθύνεται σε δασκάλους και γονείς και τους βοηθά, μέσω πλούσιου εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού υλικού, να μυήσουν τα παιδιά στην ισορροπημένη διατροφή και τη σωματική άσκηση». 

Το πρόγραμμα «Μέτρο, Ποικιλία, Κίνηση Ευεξία» έχει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και έχει δομηθεί υπό την επιστημονική επιμέλεια και καθοδήγηση της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, της Μονάδας Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολικού του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου και του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών.