Οι υπέρηχοι (κρουστικά) προκαλούν τη δημιουργία νέων αγγείων στο πέος, αυξάνοντας την παροχή αίματος, την ποιότητα και τη διάρκεια της στύσης, χωρίς την παραμικρή παρενέργεια. Έτσι οι ασθενείς απαλλάσσονται από την ανάγκη λήψης φαρμάκων, που, σε πολλές περιπτώσεις, είτε δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, είτε έχει ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Η στύση είναι ένα αιμοδυναμικό-νευραγγειακό φαινόμενο και για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται επαρκή αρτηριακή αιματική ροή προς το πέος και ακέραιο φλεβοαποφρακτικό μηχανισμό. Η φυσιολογική στυτική λειτουργία προϋποθέτει φυσιολογική ανατομία, αγγείωση, νεύρωση, ορμονικό περιβάλλον και επιθυμία. Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι άλλο παρά η επίμονη ανικανότητα επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης επαρκούς για ικανοποιητική σεξουαλική επαφή μέχρι την εκσπερμάτιση ή μέχρι την παύση της ερωτικής διέγερσης», εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Νικόλαος Γ. Κατσένης.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα συχνή παθολογία μεταξύ των ανδρών σε όλο τον κόσμο και έχει σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων όσο και των συντρόφων τους. Το πόσο συχνά θα εμφανιστεί στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται με τη γήρανση καθώς και με συννοσηρότητες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, υπερλιπιδαιμία και η υπέρταση.

«Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι στις πλείστες περιπτώσεις η αιτία είναι αγγειακή, οφείλεται δηλαδή σε βλάβη των αγγείων που “γεμίζουν” με αίμα το πέος ώστε να επιτευχθεί μια ικανή στύση. Υπάρχουν, ωστόσο, και αιτίες που αφορούν στον τρόπο ζωής, οι οποίες μπορούν να προληφθούν. Τέτοιες είναι το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και η παχυσαρκία».

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης (LI-ESWT), εφαρμόζεται στο πέος  των ασθενών με αγγειακή στυτική δυσλειτουργία, βελτιώνει την ποιότητα της στύσης, προκαλώντας αγγειογένεση εξαιτίας της διέγερσης ενδοκυτταρικών και εξωκυτταρικών μηχανισμών.

Η επιβεβαίωση για την ασφάλεια και αποδοτικότητα των κρουστικών κυμάτων προέρχεται από πλήθος μελετών που έχουν διεξαχθεί. Όλες οι αξιολογήσεις έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα, με βελτίωση του βαθμού σκληρότητας σε σχέση με τη βασική μέτρηση, και αύξηση της ικανότητας διείσδυσης.

Ορισμένες έχουν τεκμηριώσει την υποκειμενική βελτίωση της στυτικής λειτουργίας μετά από εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης (LI-ESWT), ενώ άλλες έχουν αξιολογήσει  αντικειμενικά δεδομένα. Μία εξ αυτών αξιολόγησε την αιμοδυναμική του πέους πριν από την εφαρμογή LI-ESWT και 3 μήνες μετά απ’ αυτήν, σε ασθενείς με αγγειακή στυτική δυσλειτουργία, προσφέροντας τόσο αντικειμενική και υποκειμενική τεκμηρίωση της αξίας αυτής της νέας μεθόδου θεραπείας.

Τα ευρήματά της επιβεβαιώνουν την ευεργετική επίδραση του LI-ESWT στην αιμοδυναμική του πέους και την ευεργετική επίδραση αυτής της θεραπείας τουλάχιστον έως 12 μήνες.

Η εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων είναι εξαιρετικά απλή, διαρκεί 15-20 λεπτά, είναι απολύτως ανώδυνη και πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία. Συνολικά απαιτούνται 12 συνεδρίες, που γίνονται στο ιατρείο του ανδρολόγου, 1-2 φορές την εβδομάδα.