Οι υγειονομικές αρχές της χώρας έκαναν λόγο για "σπάνια και τραγική" υπόθεση, που στοίχισε τη ζωή στην 64χρονη γυναίκα. Είχαν προειδοποιήσει για το αυστραλιανό προϊόν Creative Gourmet τον περασμένο Απρίλιο, καθώς είχε συνδεθεί με 24 περιπτώσεις ηπατίτιδας Α σε εθνικό επίπεδο.

Στους Αυστραλούς ζητήθηκε να ελέγξουν τους καταψύκτες τους και να πετάξουν ό,τι πακέτο κατεψυγμένων φρούτων έχουν.

Πουλήθηκαν περίπου 2.000 πακέτα των κατεψυγμένων φρούτων. Τα φρέσκα ρόδια και τα τοπικά προϊόντα δεν επηρεάστηκαν, ανέφεραν οι αρχές.

"Ο θάνατος αυτής της γυναίκας είναι ο μόνος που συνδέεται με αυτό το προϊόν, που ανακλήθηκε σε εθνικό επίπεδο μέχρι σήμερα", δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Νότιας Αυστραλίας καθηγητής Paddy Phillips.

Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους, που είχαν προσβληθεί, έχουν ανακάμψει πλήρως και δεν αναμένονται άλλοι θάνατοι, όπως είπε.

Η ηπατίτιδα Α, η οποία προσβάλλει το συκώτι, συνήθως διασπείρεται μέσω των κοπράνων, μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής ή αγγίζοντας μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Χρειάζεται συνήθως να περάσει ένα χρονικό διάστημα 15 έως 50 ημερών για την εμφάνιση των συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν ναυτία, πυρετό και κιτρίνισμα του δέρματος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η εταιρία που εμπορεύεται τα κατεψυγμένα ρόδια ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η μόλυνση προέκυψε από μια "σχετικά μικρή παρτίδα" του προϊόντος.

Πέρυσι, πάντως, η ίδια εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει άλλη μια σειρά κατεψυγμένων προϊόντων, μούρων αυτή τη φορά, μετά από μια άλλη εκδήλωση ηπατίτιδας Α. Νωρίτερα φέτος επτά Αυστραλοί πέθαναν, αφού κατανάλωσαν πεπόνι μολυσμένο με το βακτήριο λιστέρια.