Αυτό ανακοίνωσαν ερευνητές στο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Γενετικής στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ.

Τα ευρήματα προέκυψαν από περίπου 11.000 δείγματα σπέρματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ενηλίκων που εκτέθηκαν σε «σειρήνες προειδοποίησης πυραύλων» στη Λωρίδα της Γάζας. Οι άνδρες ήταν κατά μέσο όρο 32 ετών και το 44% ήταν καπνιστές.

Ειδικότερα στη μελέτη εξετάστηκαν συνολικά 10.536 δείγματα, που είχαν δώσει άνδρες κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων την χρονική περίοδο 2009-2017 και συγκρίθηκαν με 659 δείγματα που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια και έως δύο μήνες μετά από τις στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων το 2012 και το 2014. 

Οι Ισραηλινοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ben-Gurion και του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Soroka διαπίστωσαν ότι οι άνδρες έχουν 47% περισσότερες πιθανότητες να έχουν "αργούς κολυμβητές", αν βρίσκονται υπό έντονη πίεση. Όπως είναι γνωστό, η χαμηλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων επηρεάζεται από τις επιλογές του τρόπου ζωής και καθιστά λιγότερο πιθανό το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει με επιτυχία ένα ωάριο.

"Το ψυχικό στρες είναι γνωστό ότι έχει ανεπιθύμητες επιδράσεις στη γονιμότητα, αλλά ελάχιστη έρευνα έχει γίνει επί της ποιότητας του σπέρματος", εξήγησε ο Dr Eliahu Levitas, διευθυντής της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Soroka.

"Η σκέψη μας είναι ότι, ακόμη και οι άνδρες που, απλά, έχουν γίνει μάρτυρες βίαιων γεγονότων και δεν έχουν λάβει μέρος σε μια διένεξη, βιώνουν στρες για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα".

Β. Κ.