Όπως ανακοίνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, τα μικροπλαστικά - μικροσκοπικά υπολείμματα από διάφορα πλαστικά προϊόντα, από σακούλες έως λάστιχα αυτοκινήτων - εντοπίστηκαν σε 9 από τα 17 δείγματα νερού, που ελήφθησαν ανοιχτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής από σκάφος της οργάνωσης στις αρχές του έτους.

Επίσης σε 7 από τα 9 δείγματα, που ελήφθησαν από χιόνι από το έδαφος της Ανταρκτικής, εντοπίστηκαν χημικά, που είναι γνωστά ως PFAs (πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), οι οποίες χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά προϊόντα και μπορούν να βλάψουν την άγρια ζωή.

"Μπορούμε να σκεφτόμαστε την Ανταρκτική ως έναν απομακρυσμένο και παρθένο άγριο τόπο", υπογραμμίζει η Φρίντα Μπένγκτσον της εκστρατείας της Greenpeace για την Προστασία της Ανταρκτικής στην ανακοίνωση της οργάνωσης για τα ευρήματα αυτά.

"Ωστόσο από τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή έως τη βιομηχανική αλιεία κριλ, το αποτύπωμα της ανθρωπότητας είναι ευδιάκριτο. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ακόμη και οι πιο απομακρυσμένοι βιότοποι της Ανταρκτικής είναι μολυσμένοι με μικροπλαστικά απορρίμματα και ανθεκτικά επικίνδυνα χημικά".

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική υπηρεσία του ΟΗΕ, ρύπανση από πλαστικά έχει εντοπιστεί από την Αρκτική μέχρι την Ανταρκτική και σε απομακρυσμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Τάφρου των Μαριανών στον Ειρηνικό, που είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης.

Η υπηρεσία αυτή ανακοίνωσε ότι λιγότερο από το ένα δέκατο όλων των πλαστικών, που έχουν κατασκευαστεί στον κόσμο μας, ανακυκλώνεται.