Μεγαλώνουν συνήθως με την πεποίθηση ότι οι "γνήσιοι" άνδρες δεν κλαίνε, ούτε μιλάνε για τα συναισθήματά τους. Ως συνέπεια, μεγαλώνοντας, "πουλάνε" ένα σκληροτράχηλο προφίλ και υποφέρουν σιωπηλά, μένοντας ουσιαστικά μόνοι. 

Κι όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, δυσκολεύονται να το εκμυστηρευτούν. Όλα αυτά, όμως, είναι ίσως ο λόγος που η κατάθλιψη - παρόλο που θεωρείται σε μεγάλο ποσοστό "γυναικείο" ζήτημα - εμφανίζει αύξηση στους άνδρες τελευταία, καλώντας σε εγρήγορση τις αρμόδιες αρχές.

"Ο Anthony Bourdain είναι μόνο ένας από τους πολλούς άνδρες, των οποίων οι αυτοκτονίες και ο αγώνας τους με τις ψυχικές ασθένειες συχνά παραβλέπονται. Οι άνδρες στις ΗΠΑ αυτοκτονούν 3,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες, αλλά είναι πιθανότερο να μην ζητούν ιατρική βοήθεια ή υποστήριξη από την κοινότητα", επισημαίνουν οι επιστήμονες ψυχικής υγείας, μιλώντας στην Daily Mail.

"Ο γνωστός σεφ μιλούσε ανοιχτά και συχνά για τη δική του κατάθλιψη και αγωνίστηκε για να παραμείνει νηφάλιος, αλλά η φήμη και η περιουσία του μπορεί να κάλυπταν ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα. Η τραγωδία του θανάτου του θα πρέπει να χρησιμεύσει ως έκκληση προς τους άνδρες ότι η ψυχική τους υγεία είναι εξίσου σημαντική για την επιβίωσή τους, όπως και η σωματική τους υγεία".

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), σχεδόν 45.000 άνθρωποι αυτοκτόνησαν το 2016. Από αυτούς οι επτά στους δέκα ήταν άνδρες (31.500 άνδρες αυτοκτόνησαν εκείνη τη χρονιά).

Μεταξύ των κορυφαίων θεωριών γιατί η αυτοκτονία είναι τόσο πιο διαδεδομένη μεταξύ των ανδρών, είναι ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Μερίδα ψυχιάτρων υποστηρίζει ότι ο πολιτισμός μας - ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλον τον κόσμο - δεν έχει κάνει τους ανθρώπους να δέχονται τα συναισθήματά τους, κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει σε μια βαθιά αίσθηση μοναξιάς, που προσπαθούν - κάποιοι από αυτούς - να την καταπολεμήσουν με το να το ρίχνουν στα ποτά και στα ναρκωτικά.

Αυτό με τη σειρά του τους απομονώνει κι αυτή η απομόνωση συμβαίνει συνήθως σε άνδρες που δεν απολαμβάνουν μεγάλη αποδοχή ή δεν προέρχονται από μια οικογένεια, που είναι υποστηρικτική.

Όλα αυτά τα περιστατικά, που συμβαίνουν στον κύκλο μας ή βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, κατά τους ειδικούς, να μιλήσουμε ανοικτά για την κατάθλιψη και για την ψυχική υγεία γενικότερα με τους άνδρες στο περιβάλλον μας.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος άνδρας υποφέρει από κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό είναι όταν νιώθει αβοήθητος και παγιδευμένος και ότι είναι βάρος στην κοινωνία. Επίσης ενδεικτικό είναι, όταν αρχίζει να απομακρύνεται από τους άλλους ανθρώπους, έχει συνεχείς μεταβολές στη διάθεσή του και πίνει πολύ περισσότερο αλκοόλ.