Σε διαπραγμάτευση με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών φορέων και του ΟΟΣΑ στοχεύει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος, καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων "φιγουράρει" μεταξύ των προαπαιτουμένων που θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους δανειστές, εντός Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σημείο 35 των προαπαιτουμένων, προβλέπεται "υιοθέτηση της πρότασης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού (ιδιοκτησία φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς)".

Σε απάντηση προς την επικείμενη θεσμοθέτηση της πλήρους απελευθέρωσης της δυνατότητας ίδρυσης φαρμακείων, απλά από επιχειρηματίες, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών PGEU, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των αρμοδίων οικονομικών και πολιτικών οργάνων (OOΣΑ και Κομισιόν ) για τα θέματα των ελληνικών φαρμακείων.

Bασική επιδίωξη του προέδρου του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνου Λουράντου είναι η υιοθέτηση από  ευρωπαϊκής πλευράς της άποψης, ότι τα ελληνικά θέματα των φαρμακείων αφορούν το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.

Μάλιστα σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της PGEU κ. O’ Loughlin, ο κ. Λουράντος τονίζει ότι το ενδιαφέρον των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων δεν επικεντρώνεται στην Ελλάδα που βρίσκεται σε κρίση, αλλά στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, στα οποία αποσκοπούν να κυριαρχήσουν τα μεγάλα οικονομικά καρτέλ.

Το αποτέλεσμα είναι να προγραμματίζεται συνάντηση με την αρμόδια Επιτροπή του ΟΟΣΑ, ενώ ήδη έχει ορισθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους της Κομισιόν όπου θα μεταφερθούν και οι ελληνικές θέσεις. 

"Δεν μπορεί η Ευρώπη να επιβάλλει στην Ελλάδα  μέτρα  για τα φαρμακεία που δεν αποδέχονται  τα ίδια τα ευρωπαϊκά κράτη. Είμαστε στην Ευρώπη και απαιτούμε να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση με όλα τα υπόλοιπα κράτη. Προτείναμε το Γερμανικό μοντέλο. Εάν δεν είναι σωστό τότε γιατί οι Γερμανοί το υιοθετούν;" λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος  του ΠΦΣ.

Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες των εκπροσώπων του Συλλόγου, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναμενεται να έχει εφαρμογή σε ολόκληρη την Ευρώπη, σημαίνοντας συναγερμό τόσο στη Γερμανική Ομοσπονδία Φαρμακοποιών ABDA, όσο και στο σύνολο των ευρωπαίων φαρμακοποιών, μέσω της PGEU αντίστοιχα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία του ΠΦΣ αναμένεται να έχει σειρά επαφών με τους εκπροσώπους της PGEU και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα στα επόμενα 24ωρα...