Οι θαραλλέοι προσέλθετε... Το Πανεπιστήμιο έχει μετατρέψει ένα ξενοδοχείο 24 δωματίων σε ερευνητικό κέντρο και σκοπεύει να εκθέσει σκόπιμα τους "επισκέπτες" του στη γρίπη, για χάρη της επιστήμης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η επιστημονική ομάδα λέει ότι το έργο θα βοηθήσει στη δοκιμή νέων αντιγριπικών εμβολίων.

"Οι μελέτες τέτοιου τύπου είναι ένας τρόπος για να αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες πιο γρήγορα, με μικρότερο αριθμό εθελοντών και λιγότερο κόστος από μια παραδοσιακή κλινική μελέτη δοκιμής νέων εμβολίων", δήλωσε ο επικεφαλής του εγχειρήματος Dr Daniel Hoft, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο St. Louis.

Είπε, επίσης, ότι το ξενοδοχείο είναι το ιδανικό περιβάλλον για τη διεξαγωγή δοκιμών για πιθανά εμβόλια κατά της γρίπης, που θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία έναντι πολλών διαφορετικών στελεχών του ιού.

Για να γίνει πιο ελκυστική η πρόκληση, το Πανεπιστήμιο προσφέρει στους εθελοντές 3.500 δολάρια σε αντάλλαγμα για τον χρόνο τους στο "Ξενοδοχείο Γρίπη", που επισήμως ονομάζεται «Ερευνητική Μονάδα Μακράς Παραμονής».

Όλοι οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν τις φροντίδες μιας ομάδας νοσηλευτών και θα έχουν πρόσβαση σε τηλεόραση, στο Διαδίκτυο και στο δικό τους ιδιωτικό μπάνιο. Επίσης υπάρχει ένα γυμναστήριο κι ένας χώρος, που μπορούν να κάνουν παρέα μεταξύ τους οι εθελοντές.

Θα κάνουν είτε ένα κανονικό αντιγριπικό εμβόλιο, είτε ένα ένα εικονικό (placebo) και μετά θα εκτεθούν σε κάποιο στέλεχος της γρίπης. Θα παραμείνουν σε καραντίνα για περίπου δέκα μέρες στο ξενοδοχείο και θα παρακολουθείται η πορεία της υγείας τους για τυχόν αντιδράσεις. Στο διάστημα αυτό απαγορεύεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εκτός και κάποιος δεν αρρωστήσει καθόλου, οπότε μπορεί να φύγει νωρίτερα.

Προς το παρόν οι ερευνητές βρίσκονται σε αναζήτηση των εθελοντών-πελατών, ενώ το πρώτο πείραμα - με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ - θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ως το τέλος του 2018.