Η νέα εξέταση DNA αναζητά γονίδια υψηλού κινδύνου, που πιστεύεται ότι επηρεάζουν έναν στους εκατό άνδρες.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει ενιαία, αξιόπιστη εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη. Χρησιμοποιούνται η εξέταση αίματος PSA, οι βιοψίες και οι φυσικές εξετάσεις, αλλά το PSA, για παράδειγμα, μπορεί να δώσει ψευδή θετικά αποτελέσματα και μερικές φορές χάνει πιο επιθετικές περιπτώσεις.

Το νέο τεστ ανέπτυξε διεθνής ομάδα επιστημόνων, που εδρεύει στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) στο Λονδίνο. Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 140.000 άνδρες (ανάμεσά τους 80.000 που είχαν τη νόσο) και εντόπισαν 63 νέες γενετικές παραλλαγές, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η εξέταση συνδυάζει αυτές τις παραλλαγές με περίπου άλλες 100, που είχαν προηγουμένως συνδεθεί με τη νόσο.

Η Ros Elees, καθηγήτρια ογκογενετικής στο ICR, δήλωσε ότι η μελέτη ήταν "πολύ σημαντική". 

"Κοιτάζοντας τον κώδικα DNA δεκάδων χιλιάδων ανδρών σε πολύ μεγάλο βάθος, αποκαλύψαμε ζωτικής σημασίας νέες πληροφορίες σχετικά με τους γενετικούς παράγοντες, που μπορεί να κρύβουν προδιάθεση να εμφανίσει κάποιος καρκίνο του προστάτη.

Κυρίως, όμως, δείξαμε ότι οι πληροφορίες από περισσότερες από 150 γενετικές παραλλαγές μπορούν τώρα να συνδυαστούν, για να "διαβάσουμε" τον κίνδυνο κληρονομικότητας που ενέχει ο καρκίνος του προστάτη".

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Geneticsτο επόμενο βήμα είναι να δουν οι επιστήμονες αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες αυτές τις πληροφορίες για να προλάβουν τη νόσο, που αποτελεί την πρώτη σε συχνότητα μορφή καρκίνου στις αναπτυγμένες χώρες. Οπότε, αν όλα πάνε καλά, ως του χρόνου θα ενταχθούν στις δοκιμές άλλες 5000 άνδρες.

Μόνο οι άνδρες που βρέθηκαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν θα σκανάρονται με τις ειδικές εξετάσεις και θα κάνουν βιοψία και αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, οπότε οι ερευνητές ελπίζουν ότι η καινούρια εξέταση θα μπορούσε να αποτρέψει περιττές διαδικασίες, χάσιμο χρόνου και μεγάλα κόστη.