Η "επέμβαση σε ένα χάπι" έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής σε ποντίκια στο εργαστήριο και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Το χάπι, που καλύπτει το λεπτό έντερο, περιέχει μια ουσία, η οποία έχει, ήδη, εγκριθεί ως ασφαλής για χρήση στη θεραπεία των ελκών του στομάχου και του εντέρου. Ουσιαστικά μειώνει την ικανότητα του εντέρου να απορροφά τα σάκχαρα και άλλα συστατικά, που ανεβάζουν τον δείκτη της ζυγαριάς.

Οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Materials, δήλωσαν ότι αυτή η ουσία - κλειδί μπορεί να μετατραπεί σε σκόνη και να συμπεριληφθεί σε ένα χάπι, που "ένας ασθενής μπορεί να πάρει πριν από ένα γεύμα, για να μιμηθεί τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης".

"Αυτό που αναπτύξαμε εδώ είναι ουσιαστικά η χειρουργική επέμβαση σε ένα χάπι", δήλωσε ο Dr Yuhan Lee, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης από το Brigham and Women's Hospital στο Harvard.

"Χρησιμοποιήσαμε μια προσέγγιση βιοτεχνολογίας για να διαμορφώσουμε ένα χάπι που έχει καλές ιδιότητες πρόσφυσης και μπορεί να προσκολληθεί ωραία στο έντερο σε ένα προκλινικό μοντέλο. Και μετά από μερικές ώρες διαλύεται".

Στα πειραματόζωα η θεραπεία έδειξε ότι επηρεάζει την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών από τα τρόφιμα. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, στα τρωκτικά που έλαβαν το χάπι, ήταν 47% χαμηλότερα από ό,τι ήταν στους αρουραίους, που δεν πήραν το χάπι, δείχνοντας ότι οι θερμίδες δεν είχαν ληφθεί.

Στη βαριατρική χειρουργική το γαστρικό μανίκι περιορίζει το στομάχι και κάνει τους χειρουργημένους να χορταίνουν πολύ πιο γρήγορα, τρώγοντας ελάχιστα. Το γαστρικό bypass συρρικνώνει μόνιμα το στομάχι, δημιουργώντας μια μικρότερη θήκη και επανατοποθετώντας το λεπτό έντερο ψηλότερα.