Ίσως με αυτόν τον τρόπο μπορέσουν να εντοπιστούν οι αδιάγνωστοι συμπολίτες μας, από το σύνολο των 100.000 που νοσούν με τη χρόνια λοίμωξη.

Αυτό τόνισαν, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της ευφυούς καμπάνιας ενημέρωσης για την ηπατίτιδα C - η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας - τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) και τα μέλη του συλλόγου ασθενών ήπατος Ελλάδος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».

"Με την πάροδο των χρόνων η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον ασθενή, όπως κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος. Παράλληλα η έλλειψη ενημέρωσης την καθιστά σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με πολύπλευρο κοινωνικό και οικονομικό κόστος", είπε ο καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, πρόεδρος της ΕΕΜΗ, πρόεδρος της επιτροπής υλοποίησης και παρακολούθησης εθνικού σχεδίου δράσης για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο «Λαϊκό» νοσοκομείο. 

"Η χώρα μας έχει δεσμευτεί για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης  για την ηπατίτιδα C, σύμφωνα με το οποίο η εξέταση αντισωμάτων του ιού συστήνεται σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Ταυτόχρονα όσοι πάσχουν από ηπατίτιδα C μπορούν σήμερα να επισκέπτονται τα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς ραντεβού, προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση και σε θεραπεία".

Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως με την έκθεση σε μολυσμένο αίμα και συνήθως μέσω:

  • Χρήσης ενδοφλεβίων ναρκωτικών ουσιών
  • Μετάγγισης αίματος ή παραγώγων του ή μεταμόσχευσης οργάνου πριν το 1992
  • Χρήσης βελονών-συρίγγων ή οποιουδήποτε αντικειμένου-εργαλείου μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένο αίμα
  • Αιμοκάθαρσης

Η νόσος μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί με μικρή πιθανότητα (λιγότερο από 5%) μέσω της σεξουαλικής επαφής, καθώς και κατά τον τοκετό, από τη μητέρα στο παιδί.

Κάνουμε θόρυβο

Η εκστρατεία καλεί όλους μας να κάνουμε δυνατό θόρυβο, ώστε να βοηθήσουμε στη διάδοση του μηνύματος για ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση της ηπατίτιδας C. Συμμετέχουν τέσσερα δημοφιλή πρόσωπα, η Μαρία Μπεκατώρου, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, ο Χρήστος Φερεντίνος και η Ελένη Φουρέιρα.

Κύριο όχημα της εκστρατείας ενημέρωσης είναι η ιστοσελίδα www.kanoumethoryvo.gr, μέσω της οποίας καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα video, κάνοντας δυνατό θόρυβο, με οποιονδήποτε  τρόπο θέλουμε, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε (στο σπίτι, στο γραφείο ή σε εξωτερικό χώρο). Στη συνέχεια μοιραζόμαστε αυτό το video στον προσωπικό μας λογαριασμό Facebook και Instagram, συμβάλλοντας ενεργά στην ενημέρωση για έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

Κάνε κι εσύ θόρυβο για την ηπατίτιδα C. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

  1. Δημιούργησε ένα video κάνοντας δυνατό θόρυβο
  2. Ανέβασε το video στο ειδικό πεδίο της ιστοσελίδας www.kanoumethoryvo.gr
  3. Μοιράσου το video στον προσωπικό σου λογαριασμό Facebook και Instagram

Τα καλά νέα 

Οι ειδικοί δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι, πλέον, υπάρχουν καινοτόμα φάρμακα για την εκρίζωση του επικίνδυνου ιού, τα οποία, μάλιστα, έχουν μειωμένη τιμή και μπορούν να δοθούν σε όλους σχεδόν τους ασθενείς.

Ο γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας Ιωάννης Μπασκόζος χαρακτήρισε την εκρίζωση της νόσου ως προτεραιότητα για την πολιτική υγείας του Υπουργείου Υγείας.

"Η θέσπιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με την Επιτροπή παρακολούθησης και υλοποίησής του, υπό την εποπτεία της γενικής γραμματείας δημόσιας υγείας, αποτελεί την έμπρακτη προτεραιότητα των επιλογών στην δημόσια υγεία. Επιδιώκει να αναδείξει την σπουδαιότητα της νόσου ως πρόβλημα δημόσιας υγείας στη χώρα, την μείζονα σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ασθενών, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη αντιμετώπιση και, τελικώς, η εξάλειψή της".

Από την πλευρά των ασθενών, ο πρόεδρος του «Προμηθέα» και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, Γιώργος Καλαμίτσης, αναφέρθηκε στη σημασία της σωστής ενημέρωσης του κοινού για τη νόσο. "Η μάχη που πρέπει να κερδίσουμε με την ηπατίτιδα C είναι φύσει πολύ δύσκολη, καθώς η νόσος είναι ασυμπτωματική, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μην γνωρίζουν ότι νοσούν.

Γι’ αυτό ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι πολύ σημαντικός για την παροχή της σωστής πληροφόρησης στο κοινό και την αντιμετώπιση της νόσου".