Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην χώρα μας σημειώνονται ετησίως περισσότερες από 30.000 νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος, χωρίς, ωστόσο, να είναι όλα υψηλής κακοήθειας.

Ανάμεσα στους καρκίνους του δέρματος με την υψηλότερη κακοήθεια περιλαμβάνεται το μελάνωμα, που εμφανίζεται πιο συχνά (1.500 περιστατικά το χρόνο στη χώρα μας) και το "καρκίνωμα Μέρκελ", το οποίο είναι σπάνιο (λιγότερα από 10 περιστατικά ετησίως) και οφείλεται στα ομώνυμα κύτταρα που όλοι έχουμε (απλή συνωνυμία με τη Γερμανίδα καγκελάριο).

Με την έγκαιρη διάγνωση ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να θεραπευθεί πλήρως.

Όπως είπαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου, η αύξηση των περιστατικών του καρκίνου του δέρματος οφείλονται στην αυξημένη έκθεση στον ήλιο ή στο σολάριουμ και στην αύξηση του μέσου όρου ζωής. Κι ενώ το "καρκίνωμα Μέρκελ" συσχετίζεται σημαντικά με την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, ο ήλιος δεν είναι τόσο ένοχος, τελικά, για την εμφάνιση του μελανώματος.

"Ως προς το μελάνωμα ο ρόλος της υπεριώδους ακτινοβολίας, του ήλιου δηλαδή, δεν είναι τόσο σημαντικός, όπως είναι σε άλλα καρκινώματα. Άρα δεν χρειάζεται πανικός ως προς τη συμπεριφορά μας με τον ήλιο. Εκείνο που χρειάζεται είναι μέτρο", είπε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης Αιμίλιος Λάλλας.

"Μελέτες έχουν δείξει ότι το μελάνωμα, στη πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν προκύπτει από την εξαλλαγή κάποιου σπίλου, αλλά εμφανίζεται σε σημεία του σώματος απομακρυσμένα συνήθως από μια ελιά. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος αφαίρεσης των σπίλων για την πρόληψη του μελανώματος. Φυσικά εξακολουθεί να ισχύει η σχέση του καρκίνου του δέρματος με τα ηλιακά εγκαύματα και γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζουμε πιστά όλα τα μέτρα ηλιοπροστασίας (αντιηλιακό, καπέλο, κατάλληλο ρουχισμό κ.ά.)".

Όσον αφορά στο "καρκίνωμα Μέρκελ" ο κ. Λάλλας είπε ότι όλοι έχουμε "κύτταρα Μέρκελ" στον οργανισμό μας, αλλά ελάχιστοι θα πάθουμε τον ομώνυμο καρκίνο, γιατί είναι πάρα πολύ σπάνιος: "Tα κύτταρα Mέρκελ είναι φυσιολογικά κύτταρα του δέρματος που τα έχουμε όλοι και συμμετέχουν στο ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού μας. Υπάρχει η πιθανότητα ένας καρκίνος, ένας κακοήθης όγκος, να εφορμάται από τα κύτταρα αυτά. Η αντιμετώπιση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σχετικά πολύπλοκη, γιατί συμπεριλαμβάνει επιπλέον πράγματα εκτός από την απλή χειρουργική αφαίρεση".

Στο συνέδριο θα συζητηθεί και η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας δοκιμάζουν εφαρμογές (apps), που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να αυτο-εξετάσει το δέρμα του και να αποφανθεί αν πρέπει να επισκεφθεί δερματολόγο ή όχι.

Βέβαια η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα καταργήσει την ανάγκη επίσκεψης στον ειδικό γιατρό.