Μια γυναίκα γεννιέται με περίπου 200.000-2.500.000 ωάρια. Από την έναρξη της εμμηνορρυσίας και μετά, κάθε μήνα, αυτός ο πληθυσμός μειώνεται αριθμητικά, αλλά και ποιοτικά. Έτσι μια γυναίκα μετά τα 40 έχει μόνο 5% πιθανότητες να μείνει έγκυος. 

«Με την κρυοσυντήρηση ή, πιο απλά, με την κατάψυξη ωαρίων, η Ιατρική δίνει πλέον στις γυναίκες τη δυνατότητα να επιλέξουν εκείνες πότε είναι η ιδανική στιγμή να γίνουν μητέρες», εξηγεί ο Χάρης Χ. Χηνιάδης, μαιευτήρας - χειρουργός γυναικολόγος (http://www.hiniadis.com/).

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, ιδανική ηλικία για την συλλογή και για την κατάψυξη ωαρίων είναι μεταξύ 25 και 36 ετών, αλλά μπορεί να γίνει και νωρίτερα, αν μιάμε κυρίως για ειδικές ομάδες, όπως ασθενείς με καρκίνο ή διαγνωσμένες γυναικολογικές παθήσεις.

Αφού η γυναίκα υποβληθεί σε κάποιες βασικές εργαστηριακές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπερηχογραφικής αξιολόγησης των ωοθηκικών αποθεμάτων και τον υπολογισμό της ορμόνης ΑΜΗ, ο θεράποντας γιατρός αποκτά μια σαφή εικόνα της βιολογικής ηλικίας των ωοθηκών, της ποσότητας και της ποιότητας των ωαρίων που διαθέτει.

Κρυοσυντήρηση με τη μέθοδο της υαλοποίησης

«Για τη συλλογή των ωαρίων προς κρυοσυντήρηση, η γυναίκα υποβάλλεται σε ορμονική διέγερση ωοθηκών, όπως και στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 9-12 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβάλλεται σε υπερηχογραφικό έλεγχο και αιμοληψίες για ανάλυση, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μόλις τα ωάρια έχουν ωριμάσει επαρκώς, αφαιρούνται με λεπτή βελόνα, που τοποθετείται μέσω του κόλπου υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Η διαδικασία δεν είναι επώδυνη, διαρκεί λίγη ώρα και η γυναίκα βρίσκεται υπό μέθη, μια μορφή ελαφράς νάρκωσης. Τα συλλεχθέντα ωάρια καταψύχονται άμεσα στους -196 βαθμούς Κελσίου και παραμένουν αποθηκευμένα, εωσότου η γυναίκα κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει μητέρα», εξηγεί ο κ. Χηνιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρωτοπόρος τεχνική της υαλοποίησης, που εφαρμόζεται σήμερα, έχει βελτιώσει, σε σχέση με το παρελθόν, κατά 90% τα ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων κατά το στάδιο της απόψυξης, γεγονός που επιτρέπει, αφενός τη διατήρηση της ποιότητάς τους και υψηλά ποσοστά πιθανότητας κύησης, αφετέρου διασφαλίζει την υγεία των παιδιών που θα γεννηθούν.

Εξάλλου πολλαπλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι τα παιδιά, που έχουν γεννηθεί από κρυοσυντηρημένα ωάρια, δεν αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών, συγκριτικά με εκείνα που έχουν προκύψει από φρέσκα ωάρια.

Πόσο κοστίζει η συλλογή και η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Το κόστος για τη διαδικασία διέγερσης, ωοληψίας και κρυοσυντήρησης των ωαρίων είναι χαμηλότερο από εκείνο ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, γιατί δεν περιλαμβάνει την γονιμοποίηση των ωαρίων και την εμβρυομεταφορά.

Όμως θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος των φαρμάκων για την διέγερση των ωοθηκών, τα οποία δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, στην περίπτωση των γυναικών που επιλέγουν αναβολή της μητρότητας για κοινωνικούς λόγους. Τέλος, για την κρυοσυντήρηση των ωαρίων καταβάλλεται ετήσια συνδρομή χαμηλού κόστους στη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης.