Όσοι ανήκουν σε μια ομάδα πιστών απολαμβάνουν ένα μίγμα κοινωνικής υποστήριξης, πρακτικών ανακούφισης του άγχους και αποχής από ανθυγιεινές συνήθειες, άρα έχουν πιο πολλές πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Ομάδα ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου του Οχάιο, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας Christian End, ανέλυσε 1500 νεκρολογίες σε 42 Πολιτείες στις ΗΠΑ - αυτά τα αρχεία περιλαμβάνουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις λεπτομέρειες του γάμου, καθώς και πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες, χόμπι και συνήθειες, που μπορεί να συμβάλουν στην καλύτερη υγεία.

Διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι, που ανέφεραν ότι ήταν θρησκευόμενοι, ζούσαν επιπλέον 5,64 χρόνια. Το προσδόκιμο ζωής ήταν ακόμη 3,82 χρόνια μεγαλύτερο για τους θρησκευόμενους που ήταν παντρεμένοι - ο γάμος είναι παράγοντας που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και βοηθά στην εξάλειψη νόσων.

"Η μελέτη παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της θρησκευτικής πίστης και της μακροζωίας", δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ο Baldwin Way, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Ohio State University.

Οι πιστοί συχνά συμμετέχουν περισσότερο σε δραστηριότητες και σε κοινωνικές ομάδες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μοναξιάς και του καθιστικού τρόπου ζωής, που θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής

"Διαπιστώσαμε ότι ο εθελοντισμός και η συμμετοχή σε κοινωνικές οργανώσεις συνέβαλαν σε μόλις έναν εξτρά χρόνο ζωής", δήλωσε η Laura Wallace, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Υπάρχουν ακόμη πολλά πλεονεκτήματα της θρησκευτικής πίστης, που δεν μπορούν να εξηγηθούν".

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το υπόλοιπο προσδόκιμο ζωής μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ότι οι θρησκευόμενοι είναι πιο πιθανό να απέχουν από το αλκοόλ και από τη χρήση ναρκωτικών, καθώς και από άλλες συμπεριφορές, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής - αν και αυτές δεν καταγράφηκαν στις νεκρολογίες.

Μπορεί, επίσης, να υπάρχει ένα όφελος από «πρακτικές μείωσης του στρες», όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή η προσευχή.