Κάθε καλοκαίρι οι ανάγκες για αίμα πολλαπλασιάζονται και οι εκκλήσεις για εθελοντική αιμοδοσία επαναλαμβάνονται. Το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, την ώρα που μόλις το 1,5% είναι αιμοδότης.

Με μία, μόνο, αιμοδοσία μπορούν να σωθούν τρεις ζωές. Κάθε χρόνο σε όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας μας συλλέγονται περίπου 600.000 μονάδες αίματος.

«Τι μπορείς να κάνεις; Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά», είναι φέτος το κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στοχεύοντας στην ανάπτυξη δράσεων προς την κατεύθυνση της αύξησης της συχνότητας της εθελοντικής αιμοδοσίας. Αλτρουισμός, γνώση για την αιμοδοσία, ικανοποίηση, αυτό είναι το τρίπτυχο κινήτρων σύμφωνα με τους ειδικούς για την προσέλκυση αιμοδοτών.

Ποιος μπορεί να δώσει αίμα;

Μπορεί κάποιος να προσφέρει αίμα, εάν είναι μεταξύ 18 και 65 ετών, ζυγίζει πάνω από 50kg, είναι υγιής και έχει ασφαλή τρόπο ζωής. Ο μέσος ενήλικας διαθέτει μεταξύ τεσσάρων και πέντε λίτρων αίματος (σχεδόν δέκα μονάδες). Μία μονάδα αίματος (μία απλή αιμοδοσία) είναι περίπου 450 ml, ποσότητα η οποία δεν γίνεται αισθητή, αφού αναπληρώνεται γρήγορα από τον οργανισμό του υγιούς αιμοδότη.

Πόσο συχνά μπορώ να δίνω αίμα;

Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσίων πρέπει να είναι τρεις μήνες, που σημαίνει ότι μπορούμε να δίνουμε αίμα τέσσερις φορές τον χρόνο. Οι γυναίκες μπορούν να δίνουν αίμα τρεις φορές τον χρόνο.

Πού μπορώ να προσφέρω αίμα;

Αίμα μπορούμε να προσφέρουμε σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του ΕΣΥ διαθέτει αιμοδοσία.