Αυτό το τμήμα ονομάζεται ενισχυτής 13 (Enh13) και ενισχύει μαζικά το σήμα, που εξασφαλίζει ότι αναπτύσσονται οι όρχεις και ενεργοποιούνται τα αντρικά χαρακτηριστικά.

Μόλις αναπτυχθούν οι όρχεις, μπορούν να απελευθερώσουν τεστοστερόνη, γνωστή και ως αρσενική ορμόνη, η οποία πλημμυρίζει τους άλλους σωματικούς ιστούς και τους κατευθύνει να σχηματίσουν το πέος, στηρίζοντας τις αλλαγές, που ακολουθούν την περίοδο της εφηβείας.

Εάν αυτή η διαδικασία δεν ακολουθείται σε όλη τη διαδρομή, θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα εξωτερικά γεννητικά όργανα δεν σχηματίζονται πλήρως ή ότι το έμβρυο αρχίζει να αναπτύσσεται ως θηλυκό.

Αυτός ο ενισχυτής 13, λοιπόν, έχει ένα ισοδύναμο στον ανθρώπινο γενετικό κώδικα και μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιοι άνθρωποι, που δεν έχουν γονίδια σε αυτή την συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να γεννηθούν με μερικώς σχηματισμένα γεννητικά όργανα, που δεν συμμορφώνονται με το φύλο τους, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι μετέτρεψαν αρσενικά ποντίκια σε θηλυκά στο εργαστήριο.

Τα νέα ευρήματα από τα πειράματα έδειξαν ότι τα αρσενικά ποντίκια ανέπτυξαν ωοθήκες και γυναικεία γεννητικά όργανα αντί της πιο συμβατικής ανατομίας των αρσενικών, αφού οι ερευνητές απομάκρυναν μικρά κομμάτια DNA από τον γενετικό τους κώδικα.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, με επικεφαλής τον γενετιστή Robin Lovell-Badge, είπαν: "Για πρώτη φορά δείξαμε αναστροφή του φύλου μετά την αλλαγή μιας μη κωδικοποιημένης περιοχής του DNA. Νομίζουμε ότι το Enh13 είναι πιθανόν σχετικό με τις ανθρώπινες διαταραχές σεξουαλικής ανάπτυξης και θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη διάγνωση κάποιων περιπτώσεων από αυτές".

Τουλάχιστον οι μισές από τις διαταραχές σεξουαλικής ανάπτυξης, που παρατηρούνται στους ανθρώπους, έχουν ανεξήγητα γενετικά αίτια, λένε οι επιστήμονες, που αναζητούν εδώ και δεκαετίες τα ένοχα γονίδια που ευθύνονται για τις διαταραχές φύλου.