Στο 52,7% έχουν φτάσει οι ιδιωτικές πληρωμές υγείας για τους Έλληνες, ενώ η δημόσια δαπάνη έχει περιοριστεί μόλις στο 47,3% του συνόλου των δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς οι ιδιωτικές δαπάνες φτάνουν πλέον το 3,1% του ΑΕΠ, έναντι 5,5% του ΑΕΠ των δημοσίων δαπανών.

Τα αντίστοιχα ποσοστά κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. είναι 1% και 7,5%, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία αυτά έθεσε υπόψιν του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη αντιπροσωπεία των εργαζομένων σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι τα προβλήματα πλέον βρίσκονται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ξεκαθάρισε - σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ - ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ θα εφαρμοστεί, παρότι οι ασθενείς πληρώνουν σήμερα 5 δισ. ευρώ περισσότερα για την περίθαλψή τους και παρότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικό σε όλα τα πεδία του συστήματος υγείας, ενισχύοντας έτσι την ανθρωπιστική κρίση.

Ο προϋπολογισμός
Βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού (2015 – 2016), η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι φέτος, η εκταμίευση της κρατικής χρηματοδότησης δεν θα υπερβεί το 50% της προβλεπόμενης, καθώς οι δαπάνες "κουρεύονται" κατά 1,85 δισ. ευρώ, επιπλέον

Φέτος, τα Νοσοκομεία έλαβαν 400 εκ. ευρώ, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα έλαβαν 1 δις ευρώ ως τακτική επιχορήγηση και άλλα 700 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Προσλήψεις
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο Υπουργός Υγείας παρά την αναγνώριση των τεράστιων κενών σε προσωπικό στο ΕΣΥ, ενημέρωσε ότι θα προκηρυχτούν άμεσα οι  980 θέσεις που ξεκίνησαν από προηγούμενη κυβέρνηση και σε σύντομο χρονικό διάστημα άλλες  2.400 θέσεις, χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών. Όσο για το προσωπικό που υπηρετεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ) ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι θα απολυθεί, όπως και το επικουρικό προσωπικό των Νοσοκομείων και στη θέση τους θα προσληφθούν Νοσηλευτές με μπλοκ αποδείξεων.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισημαίνουν πως μόνο για την προκήρυξη των 980 θέσεων θα χρειαστεί ολόκληρο το 2016, πιθανόν και περισσότερο, ενώ τονίζουν πως μόνο τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν 17.000 εργαζόμενοι για συνταξιοδότηση και μόνο φέτος άλλοι 3.000.

ΜΕΘ - ΕΚΑΒ
Η ΠΟΕΔΗΝ σημείωσε πως υπάρχει λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΑΒ, της τάξης των 25-30 ασθενών, οι οποίοι πρέπει να περιμένουν μέχρι και 10 μέρες για να νοσηλευτούν σε μονάδα. Την ίδια στιγμή, νοσηλευτές απολύονται, ενώ οι ασθενείς αυτοί κινδυνεύουν να πεθάνουν, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας σε ασθενή που χρειάζεται ΜΕΘ και νοσηλεύεται σε θάλαμο, φτάνει το 46%. 
Παράλληλα, λόγω έλλειψης ασθενοφόρων και πληρωμάτων στο ΕΚΑΒ, έκλεισαν 20 τομείς στην Αττική και αυξήθηκε η ώρα αναμονής εξυπηρέτησης των εκτάκτων περιστατικών με κίνδυνο για τις ζωές των ασθενών.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη
Σε ότι αφορά στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι θα υπάρξει νέα μεταρρύθμιση με εφαρμογή των προβλέψεων του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3, το οποίο μετακυλύει το κόστος των υπηρεσιών στους πολίτες, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες με την εμπλοκή των τοπικών φορέων.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ ζήτησαν για μια ακόμη φορά την υπαγωγή των Επαγγελμάτων Υγείας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, κάτι για το οποίο δεν δεσμεύτηκε ο υπουργός, με αποτέλεσμα οι εργαζομένοι να επισημαίνουν ότι θα βγαίνουν στη σύνταξη 67 ετών και άνω. Και διερωτώνται: τι υπηρεσίες θα είναι σε θέση να προσφέρουν σε αυτές τις ηλικίες, με τέτοια εργασιακή εξουθένωση που θα έχουν υποστεί σε ολόκληρο τον  εργασιακό βίο;

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Ομοσπονδία προσανατολίζεται άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις.