Με τη διαδικασία του επείγοντος αναμένεται να περάσουν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο τα προαπαιτούμενα του αναμενόμενου δανείου από τους Θεσμούς, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Σε ότι αφορά τον τομέα Υγείας κεντρικό ζήτημα που δημιουργείται από τα προαπαιτούμενα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, για το οποίο ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος, μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον Ντέκλαν Κοστέλο, ενώ θα επιστρέψει το βράδυ στη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η γενική γραμματέας της PGEU κ. Jurate Svarcaite με έγγραφό της ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΦΣ ότι μετά την επιστολή του προς την PGEU σύμφωνα με την οποία τα μέτρα της Ελλάδας δεν αφορούν μόνο αυτή αλλά θα αποτελούν σε λίγο ευρωπαϊκό πρόβλημα, κλείστηκε ραντεβού στις Βρυξέλλες με τον κ. Ντέκλαν Κοστέλο για την Τετάρτη το πρωί. Μάλιστα η PGEU ζήτησε και πήρε από τον ΠΦΣ τις θέσεις του κλάδου.

Στο μεταξύ τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την υγεία από τα 49 προαπαιτούμενα για την οικονομία συνολικά, περιλαμβάνουν τα εξής:
40. Είσπραξη των επιστροφών για το 2015 για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις ιδιωτικές κλινικές και αποσύνδεση των εισπράξεων clawback του 2014 για τις ιδιωτικές κλινικές από τις εισπράξεις clawback του 2013. Με τον καθορισμό των clawback για το 2015 για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση.
41. Αλλαγή της νομοθεσίας για την περίοδο προστασίας των φαρμάκων (πατέντες), αλλά και του μηχανισμού τιμολόγησης.
42. Δημοσίευση εγκυκλίου για τις συνταγογραφήσεις στη Διαύγεια και αποστολή της στην ΗΔΙΚΑ.
43.  Πάγωμα των clawback στα επίπεδα του 2015 μέχρι και το 2018, με ξεχωριστές υπουργικές αποφάσεις για τις ιδιωτικές κλινικές και τις διαγνωστικές εξετάσεις, ή και μείωσή τους, με την προοπτική μείωσης τιμών. 
44. Κατάργηση της υπουργικής απόφασης ΦΕΚ 1117/2015, με σκοπό την εκ νέου επιβολή κυρώσεων και ποινών κατόπιν αξιολόγησης και καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά και σύγκρουση συμφερόντων κατά τη συνταγογράφηση και για μη συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΕΟΦ περί συνταγογράφησης.