Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Infectious Diseases και ουσιαστικά μιλάει για το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου η επικίνδυνη νόσος τείνει να εκριζωθεί.

Μάλιστα οι υποστηρικτές του εμβολίου λένε ότι, αν αυτό επεκταθεί και στους άνδρες, θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του βρετανικού ΕΣΥ, το ποσοστό εμφάνισης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στις γυναίκες ηλικίας από 16 έως 21 ετών, οι οποίες εμβολιάστηκαν μεταξύ του 2010 και του 2016, μειώθηκε κατά 86%.

Περισσότερες από 3.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο στη Βρετανία και πάνω από 800 θα πεθάνουν από τη νόσο, με τις περισσότερες περιπτώσεις να προκαλούνται από αυτόν τον ιό.

Ο εμβολιασμός και των αγοριών συζητιέται, ήδη, από την αρχή της κυκλοφορίας του εμβολίου, αλλά η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στα κορίτσια. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο ιός HPV προκαλεί περίπου 2.000 κρούσματα καρκίνου στους άνδρες κάθε χρόνο και περίπου 650 θανάτους, κυρίως από καρκίνο του λαιμού. Και, φυσικά, ελλοχεύει πάντα ο μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης στους σεξουαλικούς συντρόφους.

Ο καθηγητής Christopher Nutting, σύμβουλος ογκολόγος στο Νοσοκομείο Royal Marsden στο Λονδίνο, δήλωσε: "Η εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού για τον HPV θα σώσει χιλιάδες ζωές και η προσθήκη των αγοριών στο πρόγραμμα εμβολιασμού είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σχετίζονται με τον HPV, οπότε σχεδόν όλες αυτά τα περιστατικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Βέβαια θα υπάρξει μια περίοδος τουλάχιστον 10-15 ετών, πριν δούμε να μειώνονται τα ποσοστά καρκίνου στον λαιμό".