Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Human Reproduction και τα ευρήματά της έχουν προκαλέσει αίσθηση διεθνώς. Όπως διαπιστώθηκε, η μεταμόσχευση ωοθηκών αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για τις καρκινοπαθείς γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους παιδί. Μάλιστα οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί στο μέλλον η μέθοδος να αξιοποιηθεί από γυναίκες που θέλουν να καθυστερήσουν τη δημιουργία οικογένειας για λόγους καριέρας ή σχέσης και να καταψύξουν ιστό από τις ωοθήκες τους για μελλοντική χρήση.

"Για πρώτη φορά έχουμε ασθενείς, οι οποίες ωφελήθηκαν από τη μεταμόσχευση και καμία από αυτές δεν επενεμφάνισε καρκίνο, ως αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης" είπε ο καθηγητής Claus Yding Andersen, από το Εργαστήριο Αναπαραγωγικής Βιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης. "Αυτό που με εξέπληξε είναι ότι έχουμε ασθενείς, των οποίοων ο ιστός εξακολουθεί να είναι ενεργός 10 χρόνια μετά τη μεταμόσχευση".

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη μεταμόσχευση σε καρκινοπαθείς, οι οποίες κινδύνευαν να μείνουν στείρες εξαιτίας της αντικαρκινικής θεραπείας τους. Οι ωοθήκες των ασθενών αφαιρέθηκαν ολικά ή μερικά, προτού αρχίσει η θεραπεία για τον καρκίνο, καταψύχθηκαν και στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκαν ξανά στις γυναίκες, όταν, πια, η θεραπεία είχε τελειώσει. Δέκα γυναίκες γέννησαν κανονικά.

Η μελέτη έδειξε ότι είναι μικρός ο κίνδυνος το μόσχευμα της ωοθήκης να περιέχει καρκινικά κύτταρα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν υποτροπή του καρκίνου στη γυναίκα μετά την αντικαρκινική θεραπεία της. Πάντως επεσήμαναν ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια και ότι πρέπει να γίνουν νέες μελέτες σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Μέχρι σήμερα, σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον 36 παιδιά έχουν γεννηθεί από μητέρες που έκαναν μεταμόσχευση ωοθηκών, τα 14 στη Δανία, 
που προωθεί την εν λόγω μέθοδο περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.